• ZiN

Dražen Katunarić @ ZiN


A literary evening with Dražen Katunarić, February's writer-in-residence at ZVONA i NARI: join us this Friday at 5p.m. at the main library room:

Novi književni događaj uživo u knjižnici i književnom svratištu ZVONA i NARI! U petak, 24.02.2017. s početkom u 17 sati u razgovoru ugodnom predstavit ćemo našeg dragog gosta, pjesnika, prozaika, prevoditelja, urednika i nakladnika, Dražena Katunarića koji ovu veljaču boravi u Ližnjanu gdje dovršava svoj novi roman.

Rođen 1954. u Zagrebu, Dražen Katunarić objavio je više od 30 knjiga od kojih su mnoge ovjenčane uglednim nagradama kao što su: nagrada Tin Ujević za najbolju knjigu poezije (1994.), nagrada Matice hrvatske (1998.), nagrada Europski krug za književni doprinos europskim vrijednostima (1998.) te red Viteza umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture (1998.). Glavni je urednik časopisa Europski glasnik (izdavač: Hrvatsko društvo pisaca), a zajedno sa suprugom Sandrom vodi nakladničku kuću Litteris.

Pjesme su mu prevođene na bugarski, engleski, francuski, korzički, mađarski, njemački, rumunjski, slovenski i španjolski – najviše na stranicama časopisa: Aujourd’hui poème, Le journal des poètes, Bonanova, Esprit, Europe, Le Croquant, Prometeo, Sodobnost…, ali i kao samostalne zbirke. Uvršten je u antologije suvremene hrvatske poezije. Sudionik je brojnih međunarodnih festivala poezije kao što su: Bastia, Liège, Lodève, Medellin, Trois Rivièrs, Vilenica.

Rukopis Dražena Katunarića, kako onaj pjesnički, tako i prozni, otkriva čežnju za morem kao metaforom duhovne potrage kojom je svaki pojedinac na sasvim osobit način ispunjen. Ili, riječima Zvonimira Mrkonjića: „U svojim životnim izazovima, između konkretnog i apstraktnog senzualizma, i duhovnosti, impresonizma i klasičnosti, doslovnosti i konceptualnosti, Dražen Katunarić svojom poezijom traži mogućnost razlike... On je poklonik i pobornik ljepote kojoj nikad ne žrtvuje istinu, za koju je spreman i patiti.“

U Ližnjanu ćemo kroz razgovor s Draženom saznati zašto voli putovanja i kako ona utječu na njegovo pisanje te zašto je sudbinski vezan za otok Brač, točnije, mjesto Sutivan. Čitat ćemo ulomke iz njegove najnovije zbirke, antologije cjeloživotnog pjesničkog poslanja pod nazivom Jednoga dana bila je noć: Izabrane i nove pjesme 1983.-2015. (Zagreb: Stajer-graf, 2015.).

Dođite i upoznajte Dražena. Vidimo se u petak u 5.

#DraženKatunarić #ZVONAiNARI

64 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.