• ZiN Daily

Kristalno zvono u ZVONIMA i NARIMA


Nagrađivani mostarski pjesnik Mirko Božić predstavio je u našoj knjižnici protekli petak svoju prvu proznu knjigu pod nazivom "Kristalno zvono" objavljenu ove godine u nakladi zagrebačke "Frakture". Riječ je o knjizi sjećanja na voljenu majku i izmučeni rodni grad Mostar. Ova memoarska proza, knjiga međusobno isprepletenih priča, izrasla je iz majčine kuharice pa tako svako poglavlje nosi naslove nekog jela čime kuharski recept postaje okidač koji u svijest vraća zaboravljene okuse, mirise i slike djetinjstva. Mirko je živo zainteresiranoj publici govorio o temama kao što su bolest, smrt, rastanak, a na pitanje u što kao ateist vjeruje odgovara da ga je ateizam naučio da zna cijeniti svaki trenutak života, kao i ljude s kojima taj život dijeli.

Bilo je intrigantno slušati Mirkove duhovite opservacije o Mostaru, gradu s 50% više kulture kako ga nazivaju njegovi "kulturnjaci", gradu koji nanovo uči kako živjeti zajedno, s jedne i s druge obale rijeke, s jednog i drugog kraja mosta.

Mirko Božić, dobitnik nagrade "Antun Branko Šimić za mlade pjesnike" 2001. te nagrade "Zdravko Pucak" 2012. u rezidenciji ZVONA i NARA boravi do ponedjeljka kada seli u Rijeku gdje će također predstaviti "Kristalno zvono" (Book Caffe Dnevni boravak, 19h, tribina "Pisac i građanin", vodi: Željka Horvat Čeč).

#MirkoBožić #Kristalnozvono #Fraktura

43 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.