• ZiN Daily

Happy Birthday, ZiN Daily! Sretan rođendan našem časopisu!


Prva svjećica na torti u čast našem časopisu! Bravo i zahvala svima koji su svojim radovima, čitateljskim interesom i raznim oblicima podrške doprinijeli da se svi zajedno nađemo oko ovog virtualnog rođendanskog stola. A sve je započelo u siječnju prošle godine kada smo zajedno s tadašnjim gostom u svratištu ZVONA i NARI, montrealskim piscem Danielom Allenom Coxom pokrenuli prve stranice, preveli prve autore s hrvatskog na engleski jezik i pozvali prve suradnike... Od tog hladnog, burovitog početka godine do danas mnogo smo kilometara prešli, mnoge prekrasne stihove i rečenice otkrili, mnogo fotografija spremili u album sjećanja... Evo i službenog izvještaja:

ZiN Daily- međunarodni elektronički književni časopis (ISSN 2459-9379) pokrenut je u siječnju 2017. godine s idejom povezivanja suvremenih autora (pisaca, pjesnika i prevoditelja) iz različitih književnosti u svrhu poticanja dijaloga, suradnje i književne razmjene. Najprisutniji su jezici časopisa hrvatski i engleski, a do sada su (uz navedene jezike) u izvorniku ili u prijevodu objavljeni tekstovi na talijanskom, njemačkom, mađarskom, francuskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku.

Osnovni koncept časopisa jest u dnevnom ritmu objavljivanja predstaviti presjek suvremene međunarodne književnosti te unutar iste proširiti kontekst hrvatske književnosti i njezinu povezanost s književnostima naročito susjednih zemalja. Do 17. veljače 2018. u časopisu su objavljena ukupno 274 priloga od čega 83 u kategoriji nove proze, 95 u kategoriji nove poezije, 61 u kategoriji AV ili vizualnih sadržaja (što uključuje poseban tjedni prilog tzv. GIF poetry) te 51 u kategoriji vijesti iz Književnog svratišta ZVONA i NARI.

Od ovog broja objava najmanje 35% bio je na hrvatskom, 25% na engleskom, a ostatak na drugim jezicima uz prijevod na hrvatski i/ili engleski. Udio autorskih objava, tj objava kojima autori nisu bili urednici i/ili stalni članovi redakcije bio je 70%. Nijedna objava ZiN Daily-ja nije prenešena iz drugih izvora. Broj vanjskih suradnika (kako jednokratnih, tako povremenih) iznosi 131 te uključuje autore iz Hrvatske, BiH, Srbije, Cme Gore, Slovenije, Mađarske, Italije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Australije itd.

Ukratko, prema statistici Google Analytics broj posjeta (sessions) bio je 12.026, broj korisika (users) 6.767, broj pregleda (pageviews) 28.322. Ukupan sadržaj ZiN Daily-ja u potpunosti je besplatan za čitatelje, a nakladnik izdanja je Udruga ZVONA i NARl koja već šest godina vodi projekt Knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARl u sklopu kojega je u toj umjetničkoj rezidenciji boravilo preko 150 književnika iz cijelog svijeta U tom smislu, časopis ZiN Daily nadogradnja je spomenutog projekta koja zbog oslanjanja na internet kao medij ima daleko širi doseg i potencijalni utjecaj.

#ZiNDaily

45 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.