• Marija Dejanović

Zaglađenih površina: Marija Dejanović


Pjesma Marije Dejanović u konkurenciji je za ZiN nagrade.

Marija o sebi kaže: "Rođena 1992. godine. Objavljivala je pjesme u raznim časopisima (Poezija, Forum, Republika, Zarez, Riječi itd.), zbornicima i na internetskim portalima u regiji. Za rukopis Bilješke za vodvilj o ozbiljnim odlascima (nož, sunce, tanjur) bila je među pohvaljenima na natječaju za nagradu Goran 2015. godine, a za rukopis Migrena u tlu 2017. godine. Osim poezije, ponekad piše i prozu, kritiku i dramu. S proznim rukopisom 2017. godine ušla je u uži izbor za nagradu Prozak, prva kritika izašla joj je iste godine u časopisu Riječi. Na Danima ogranka mladih HDDU izveden joj je prvi dramski tekst. Izvodila je svoju poeziju na nekoliko festivala u Hrvatskoj i Sloveniji.Studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu."

Marija o svojoj poetici: "Trudim se pisati tekstove koji su dovoljno semantički široki da mogu poslužiti kao matrica različitim vrstama čitanja, a da istovremeno budu dovoljno intenzivni da ostave neki dojam na čitatelja. Stihom želim: sugerirati stvari koje ne mogu izreći unutar okvira racionalnog diskursa; promijeniti nekome pogled na neki svakodnevni predmet; ponekad učiniti da netko intenzivno osjeća nešto."

Moje najveće prednosti kriju se u prstima

koje nemam. Zaglađenih površina

lakše je udariti svoj pečat danu. Lakše je prestići pčele.

Kopitima nije teško brojati mogućnosti:

jesam ili nisam – uglavnom su dvije.

Postoje četiri mogućnosti ako se broji i nogama.

Za to je potrebno leći na leđa, kao čovječji san

tako pravi konj ne bi ni mrtav legao.

Može se igrati sjedenja – lako.

Lakše je umočiti ruke u ćup gdje se skupio med.

Nema trenja između prstiju, očvrsnule teksture

bezbrižno očekivati ose koje će doći.

One sijevnu kao jato šarenih zlatnika,

jake im čeljusti pronose vrijeme u škripcu.

Dani se skrivaju u šarama crne i žute.

Godina nastane kad zapleše žalac.

#MarijaDejanović #ZiNnagradezaknjiževnost #poezija

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.