• Darko Habazin

Rabim loše sate: Darko Habazin


Pjesme Dežurstvo, Suštila i Kušnja Darka Habazina bile su u konkurenciji za ZiN nagrade.

Darko u svojoj biografiji ističe: "Rođen 1964. godine. Diplomirani je etnolog sveta, kao bibliotekar radi već četvrt veka u gradskoj biblioteci u Beogradu. Član je UKS-a, predsednik HUSCG-a. Objavio je deset knjiga (pet zbirki poezije, haiku slagalicu, zbirku priča za odrasle, zbirku priča za decu i dve knjige aforizama) i haiku plaketu. Zastupljen je u mnogim zbornicima, antologijama i časopisima. Pesme su mu prevođene na švedski, engleski i bugarski jezik. Knjiga dečjih priča "Angelosne priče", iako prevedena na kineski, još čeka na objavljivanje. Dobitnik je nekoliko pesničkih nagrada: Pesničko proljeće Čukarice 2017. - II nagrada za ljubavnu poeziju, Nagrada u Galatoneu - Italija iz septembra 2017. godine. POESIA ADULTI STRANIERI Serbia premio speciale... Putuje i prezentuje svoje stvaralaštvo u zemljama regiona. Živi i stvara u Beogradu."

Darko o svojoj poetici: "P(r)oigravajući se rečima od imenica pravim prideve i glagole. Kao novorečaninu, kovanice i tuđice nisu mi strane. U većini pesama iz ranog perioda izostaje osećajnost i prisnost koju zamenjuje surovo prikazivanje realnosti u hermetičnom izrazu, ali pesme koje trenutno pišem više nisu tako hermetične. Oslanjam se na osećaj i impuls trenutnog raspoloženja. Treće lice kako jednine, tako i množine zamenio sam prvim. Haiku oko posmatrača gotovo da je stalno budno i prisutno u mojoj poetici. Semantičkim krugom obogaćujem čula šireći drugačije poglede i vidike modernijim poetskim izrazom."

DEŽURSTVO

Rabim loše sate, kao rizničar knjiga pritisnut nekreativno na tri strane.

Ni novine danas nisam pročitao, radnica kioska prekasno stigla je,

vetar nekorake fijukom opravdava. Napolju paun ponosno šeta, dok tišina iskušava zatvorene.

SUŠTILA

Pripadaji - potpune i kiša noćima vatri, svečuli ... Kapa...

O Kaporu, na svetu onome, izvini Sušto polusvetu se ne podaje

Perioda nova bakljadom otpočinje, Višnje, zdešaj zemljana - siti, Stih ovaploćenu javu riše

KUŠNjA

Kušnja prst u oko umeće, razgovor jedino pobeđuje je...

Suza oko otvara, u buketu bokore sva juče.

Otvorenost ovija izvesnija sutra, dok miris jači i od tamjana nozdrve nekolotečini.

#DarkoHabazin

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.