• Ana Savković / Lit News

Baština u fokusu Mjeseca hrvatske knjige 2018.


15.10.2018. - 15.11.2018.

Tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2018. održavat će se s glavnom temom "Baš baština" i fokusom na baštinu kao temeljem nacionalnog i kulturnog identiteta, u njoj će s ukupno oko dvije tisuće programa sudjelovati više od 200 knjižnica diljem Hrvatske, a svečano će biti otvorena 15. listopada u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Manifestaciju od 1995. godine organiziraju Knjižnice grada Zagreba (KGZ) uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture. Osim osnovnih programa poticanja čitanja i promicanja važnosti knjige i knjižnica te knjižničnih usluga, poput raznih radionica, igraonica i predavanja za djecu svih dobnih skupina, izložbi, predstava za djecu, akcija nagrađivanja najčitatelja i slično, velik dio programa ove će godine biti izravno posvećen kulturnoj baštini.

Glavni motiv manifestacije je glagoljica kao posebnost hrvatske kulturne baštine i nacionalnog identiteta, pa će dio programa biti posvećen upravo staroslavenskom pismu, a Knjižnice grada Zagreba upriličit će na sajmu knjiga Interliber u sklopu Znanstvenog kvarta i radionice izrade glagoljskih slova.

Dio središnjeg programa manifestacije je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja djece i mladih, koji ove godine nosi naziv "Do baštine na krilima mašte", a čitat će se knjige "Andautonac" Snježane Babić Višnjić , "Sve o Evi" Nene Lončar i "Letači srebrnih krila" Melite Rundek.

Kviz se od 2011. godine realizira online, putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i dijaspori. Sudionici kviza biraju se nasumično putem programskog sustava, a svi finalisti ulaze u javno izvlačenje koje će se održati u završnici kviza 15. studenoga u NSK u Zagrebu.

Opširnije na: https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=86898

#Bašbaština #Mjesechrvatskeknjige2018

10 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.