• ZiN Daily

Michael Dudley i Dejan Pavlinović u gostima


Proteklu srijedu u goste su nam došli haiku-pjesnici Michael Dudley i Dejan Pavlinović. Michael je kanadski pjesnik koji već dva mjeseca putuje Hrvatskom. Nakon Zagreba gdje se upoznao s haiku pjesnikom Tomislavom Maretićem, Ivanić-Grada i tamošnjeg Susreta hrvatskih haišina, gostovanja u Book Cafeu u Rijeci gdje ga je publici predstavio pjesnik Valerio Orlić, u Puli se smjestio u rezidenciji Gradske radionice - The Town Workshop . Istarski domaćin Michaelu nagrađivani je haiku-pjesnik Dejan Pavlinović koji je ovog afirmiranog kanadskog pisca i dugogodišnjeg nastavnika književnosti doveo među pulske gimnazijalce s kojima su obojica održali književnu radionicu. "Meditacija i molitva zajedno s pisanjem glavne su točke moga uobičajenog dana. " kaže Michael i u uvodu svoje knjige "Hodočašće" (Pilgrimage, Red Moon Press, Winchester, USA: 2005.) dodaje: "Haiku je pjesma duše, molitva, oblik meditacije, zapravo rad duše. Pisanje je čin vjere i nade, barem u mom slučaju... "

Dejan nam je u knjižnicu donio svoju prvu autorsku knjigu, zbirku dvojezičnih hrvatsko-engleskih haikua naslova "Mliječnom stazom - Down The Milky Way" (vlastita naklada, Široki Brijeg, 2016.) Dejan je inače gimnazijski profesor engleskog i njemačkog jezika te turistički vodič. Njegovi su haikui objavljeni diljem Hrvatske i svijeta (Japan, SAD, Njemačka, Poljska, Rumunjska...) uz mnoge osvojene nagrade i pohvale na hrvatskim i svjetskim haiku natječajima (Kusamakura-Japan, ITOEN-Japan, Vladimir Devide Award-Japan, Yamadera-Japan, Ukiah-SAD...). Objavljen je i u raznim domaćim i inozemnim haiku časopisima, novinama i portalima (Chrysanthemum, A Hundred Gourds, Asahi Shimbun, Sketchbook...). Član je Svjetske Haiku Asocijacije (WHA) u Japanu. Njegove najnovije haikue možete čitati na blogu Smiling Cricket Blog.

Bio je pravi gušt razgovarati s ovim zaljubljenicima u haiku koji za njih predstavlja način života. Ono što nas posebno raduje jest započeta kanadsko-hrvatska autorska suradnja te se već stvaraju prvi hrvatsko-engleski haikui u autorskom suradništvu.

#MichaelDudley #DejanPavlinović #haiku

35 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.