• ZiN Daily

Nova knjiga Marije Družeta


"Iz moje brbljave škrinjice" naslov je nove zbirke pjesama pomerske autorice Marije Družeta (rođene 1944.). Riječ je o autoričinoj četvrtoj zbirci stihova i šestoj knjizi, a nakon autobiografskog romana "Piova kuća" (2011.) te posljednje zbirke "U šenju od rib" (2016). Knjigu je u vlastitoj nakladi objavila sama pjesnikinja, a u uvodnoj riječi Anica Ramić piše: "Oprite škrinjicu! Oprite dušu, da van u nju uđu ove lipe štorijice, nježne pjesmice, prošećite našin putin z prahon i prez njega, poletite i poželite..." Pjesme, prvenstveno namijenjene najmlađim čitateljima, ali ne samo njima, pisane su na hrvatskom standardnom jeziku i njegovoj pomerskoj čakavskoj inačici te su podijeljene u četiri ciklusa i to: "Basnovite basne (za lijevo i desno uho)", "Treba znati (Aaaa...joj)", "Beznaslovni versi (...i poneka frrr...frndalica) te "Tondini z moje kolajne". Tu je i besidarnik manje poznatih riječi pomerskoga govora. Izdanje je grafički pripremio te fotografijama i ilustracijama ukrasio Mario Rosanda, dok je financijska podrška stigla od Općine Medulin.

Marija Družeta s djecom razgovara na različite zanimljive načine, jednostavnim motivima iz svakodnevice, detaljima iz prirode, istovremeno potičući dječju maštu poslovicama i uzrečicama. Tu su i slike iz prošlosti zavičaja, odjeci davnih vremena i razgovora naših predaka iz kojih se mnoge mudrosti mogu saznati. Sve to čitateljima podareno u zvonkosti stihova i iskrenosti želje da se nadolazećim generacijama ostavi trag znanja, trag duše i starine.

Zbirka razigrana, a opet puna skrivenih vrijednosti, prava škrinjica!

#MarijaDružeta

23 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.