• zvonainari

Dani Bože Hlasteca u Ludbregu


Ludbreg, 19.01. -26.01.2019

Već četvrtu godinu ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ sa svojim suradnicima i volonterima obilježava Dane Bože Hlasteca koji je uz Kerstnera jedan od najznačajnijih ludbreških kajkavaca. Termin održavanja manifestacije je prigodan, od 19. siječnja, kad se ludbreški pjesnik rodio, do dana njegove smrti 26. siječnja. Ove godine, uz brojne aktivnosti vezane uz kajkavski jezik i poeziju, naglasak je na tri središnja događaja.

Prvi je promocija pjesničke zbirke Bože Hlasteca “Sonca bi štel“ koju je iz dosad neobjavljenih Hlastecovih rukopisa realizirala gradska knjižnica uz pomoć svojih suradnika. Rukopise je knjižnici darovala Hlastecova obitelj. Ovo je ukupno šesta Hlastecova stihozbirka i prva koja je objavljena posthumno. Predstavljanje zbirke održat će se 19. siječnja, na autorov rođendan, u dvorcu Batthyany u Ludbregu.

Tjedan dana kasnije, u završnici 26. siječnja, održat će se na istom mjestu 2. recital kajkavske poezije „Božo Hlastec“.

Neposredno prije održavanja recitala u izložbenoj galeriji dvorca Batthyany bit će otvorena izložba likovnih radova inspirirana Hlastecovom poezijom, pod nazivom „Poezija umjetnosti“. Izložba je također sastavljena temeljem objavljenog natječaja na koji se prijavljuju brojni autori s ludbreškog područja i šire.

Izvor: http://www.casopiskvaka.com.hr/2019/01/dani-boze-hlasteca-u-ludbregu-19.html

#BožoHlastec #Ludbreg

21 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.