• ZiN Daily

L kako libar, L kako Ližnjan: završna priredba


Završna priredba projekta "L kao libar, L kao Ližnjan: selo-početnica" održala se u utorak, 11. lipnja 2019. u knjižnici ZVONA i NARI kada su učenici prvog i drugog razreda OŠ dr. Mate Demarina PO Ližnjan zajedno sa svojim učiteljicama, Dubravkom Karčić i Ljiljanom Stanić, te članovima naše udruge predstavili digitalnu ča-slovaricu ližnjanskoga govora pod naslovom "L kako libar, L kako Ližnjan". U prepunoj dvorani bilo je veselo: đaci su s ponosom pokazali svoja recitatorska, pjevalačka, plesna, crtalačka i književna umijeća. Predstavili smo mrežnu stranicu našega projekta koja uključuje audio/video-slovaricu, bogatu galeriju slika i poseban Youtube-kanal.

Cilj ovog našeg projekta koji se sastojao od 15 radionica održanih tijekom prve polovice 2019. bio je osnažiti prisutnost hrvatskog čakavskog zavičajnog jezika među mladim naraštajima. To smo ostvarili susretima i razgovorima s lokalnim književnicima, kao i sakupljanjem starih besid kroz susrete sa stanovnicima Ližnjana.

Rezultat projekta vrijedan je edukativni materijal koji će moći koristiti svi zainteresirani za ližnjansku čakavicu te će dobro doći kao primjer onima koji pokušavaju predstaviti svoj zavičajni, lokalni govor globalnoj zajednici, naročito nastavnicima i učenicima u osnovnim školama u Hrvatskoj i svijetu.

Bila je to po mnogočemu posebna večer! Između ostalog i po tome što smo svi zajedno, djeca i roditelji, dobili priliku da ugodne i mirne umirovljeničke dane zaželimo našoj dragoj učiteljici Dubravki Karčić koja je svojim neumornim i predanim pedagoškim radom odgojila generacije i generacije te motivirala i djecu i odrasle za društveni angažman u zajednici. Hvala vam, draga učiteljice Dubravka, zauvijek ostajete u našim srcima!

ZVONA i NARI dobitnici su potpore Zaklade za poticanje partnerstva i civilnog društva za projekt "L kao libar, L kao Ližnjan: selo-početnica." Riječ je o digitalnoj slovarici ližnjanskog čakavskog govora koju su nakon niza radionica s voditeljima naše udruge, gostujućim književnicima i izvornim govornicima ližnjanske čakavice sastavili učenici prvog i drugog razreda OŠ dr. Mate Demarina PO Ližnjan zajedno s učiteljicama Dubravkom Karčić i Ljiljanom Stanić.

Ovaj projekt provodi se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina.

#LkaolibarLkaoLižnjan #Zakladazapoticanjepartnerstvairazvojacivilno #Fondgradovaiopćina

22 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.