• Žarko Milenić

Prvi u gradu: Žarko Milenić


Gost književnog svratišta ZVONA i NARI u lipnju je uz Mila Jukića, Maritzu Stanchich i Riet Delsing, bio i književnik iz Brčkog s privremenom adresom u Rusiji, Žarko Milenić. Žarko u Rusiji upravo pohađa doktorski studij književnosti, a naročito ga zanima proces kako su književna djela pretvarana u filmove ruskog govornog područja. Žarko je upravo objavio svoj novi roman naslovljen "Prvi u gradu" - riječ je o snažnom rukopisu metaforička izraza, kafkijansko-godotovske atmosfere koji govori o traumama postranzicijskog i postratnog balkanskog prostora.

Žarko je svoj kratki boravak u ZVONIMA i NARIMA prilagodio obvezama konferencije pri Filozofskom fakultetu u Puli. Riječ je o međunarodnoj konferenciji "Europski intelektualci na prijelazu XIX. u XX. stoljeće" koju su početkom lipnja 2019. organizirali Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Centar ruskoga jezika i kulture "Institut Puškin" Pula, Matica hrvatska i Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti, uz podršku Kulturnog instituta Italije i Međunarodnog društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti.

Žarko Milenić autor je više od dvadeset knjiga proze i prijevoda. Glavni je urednik časopisa za kazalište, književnost i kulturu "Susreti" iz Brčkog te urednik Biltena festivala Susreta kazališta u Brčkom. Nagrađivan je za svoj književni i prevodilački rad u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Iraku i Kini.

#ŽarkoMilenić

36 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.