• Blanka Will

Zvončari u Kastvu: Blanka Will


Blanka Will profesorica je njemačkog i engleskog jezika i književnosti. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Filološkom Fakultetu u Tübingenu. S njemačkog jezika prevodi poeziju te djela s područja filozofije i teologije. Dugogodišnja je suradnica 3. programa Hrvatskoj radija.

Zvončari u Kastvu

Krenuše. U Veljoj noći. Od mora Perunovu brdu što nadvija se i zemljom i morem.

Eno, vraćaju se uz huk zvona. Izvire iz magle podzemni svijet. Tijelo čovjeka, glava mu od ovna, medvjeda, il' vuka. Ovčje runo teče im niz leđa. Zvono o pasu udara im korak. U rukama toljaga. O vratu marama. Crvena k'o krv.

Sve su bliže. Hvataju krug. Kulja klupko runa i rogova. Tutnje zvona iz utrobe zemlje. Podrhtava zrak od sile. Nose dijete. Skriveno. Ukradeno s brda. Rasplete se klupko, razmrse se glave, zamru zvona. Velesove horde smiču s djetetom u maglu. Preko zemlje, do obale, preko vode, da stasa, da se vrati, da probuja, da procvjeta, da pomiri dva svijeta. Juro zeleni.

#BlankaWill

34 views

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2020.