top of page
  • Ana Savković

11. Dani Luke BotićaKaštel Lukšić, Đakovo i Bicko Selo, 19.08.2020. - 22.08.2020.


11. Dani Luke Botića održavaju se od 19. do 22. kolovoza u Kaštel Lukšiću, Đakovu i Bickom Selu (Općina Garčin).


Manifestacija započinje u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću 19. kolovoza, u 20 sati, predavanjem dr. Jurice Botića: Luka Botić i Bosna te nastupom đakovačko-zagrebačke glazbenice i pjesnikinje Zrinke Posavec, uz pratnju Ambrozija Puškarića na gitari. Organizator kaštelanskog dijela manifestacije je Udruga za revitalizaciju sela Opor Botići iz Kaštela.

Program se nastavlja u Đakovu, u petak 21. kolovoza 2020., u Rock klubu King u Đakovu u 19.00 sati, kada će najprije biti predstavljen Zbornik Dana Luke Botića broj IV. Program se nastavlja u 19.30, kada će se održati predstavljanje knjige brodske književnice Darije Mataić Agičić: Otoci, prozni zapisi, (Krešendo, 2020.), a u 20.00 sati predstavit će se šesta i sedma knjiga Sabranih djela Nikole Tordinca Hrvatski narodni običaji pjesme i plesovi Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Mađarske (VI), Izabrane pjesme Nikole Tordinca iz rukopisne ostavštine (VII) (Đakovački kulturni krug 2019, 2020).


Završni događaj prvoga dana đakovačkog izdanja Botićevih dana bit će predstavljanje monografije dr. Ivice Đuroka: Antun Vidaković- utemeljitelj kazališta (Hrvatsko kazalište u Pečuhu, 2020.) i projekcija dokumentarnog filma o velikanu hrvatske kulture Antunu Vidakoviću, utemeljitelju prvog hrvatskog profesionalnog kazališta izvan granica Republike Hrvatske. U glazbenom programu nastupaju Matej Imrović i Luka Batarilo.


U subotu 22. kolovoza 2020., na smrtni dan Luke Botića, na đakovačkom Gradskom groblju u 10.00 sati položit će se vijenci i zapaliti svijeće kod grobnice Luke Botića. Program se nastavlja u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera Hrvata otvaranjem izložbe Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata: 150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina


Đakovački dio programa zaključuje Božidar Petrač predstavljanjem knjige Emmanuela Mouniera: Rasprave o personalizmu, Zagreb, Alfa, 2019.


Program se seli u Brodsko-posavsku županiju, Općinu Garčin, odnosno Bicko Selo, u kojem će se održati interdisciplinarni znanstveno-stručni skup: Valentin Benošić i Bicko Selo, u kontekstu slavonske i hrvatske književnosti. 

Commentaires


ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page