Kojih nema: Zvjezdana Jembrih

June 8, 2017

 

Pjesme Kojih nema, Otac (noć) i Odlazak Zvjezdane Jembrih u konkurenciji su za ZiN nagrade.

 

Zvjezdana Jembrih  rođena je 15. siječnja 1965. u Zagrebu. Diplomirala je 1990. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je izlagala na dvadesetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi.
Od 2013. izvanredna je profesorica  na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina. 
Piše i objavljuje poeziju i prozu u književnim časopisima (Vijenac, Quorum, Nova Istra, Hrvatsko Zagorje, Zarez, Jutarnji list, Gasophilacium, Poezija), na radiju i televiziji (III. program Hrvatskog radija; III. program HRT), te mrežnim stranicama. U nakladi MD 2001. objavljuje knjigu kratkih priča "Janusove kćeri sestre nevjeste" (predložena u uži izbor za nagradu Jutarnjeg lista); u nakladi Autorska kuća 2007. knjigu pjesama „Ljubavnici kraljica glad“, 2008. knjigu putopisa „Ljetopisi“ i 2009. ponovljeno izdanje prve knjige, „Janusove sestre“. U izdanju Hrvatskog društva pisaca 2014. objavljuje zbirku  pjesama „Sve jedno“.
Uz Sanju Lovrenčić autorica je dvaju radio-dokumentaraca („Ispod lipe“ i „Slike povratka“) za III. program Hrvatskog radija. S akademskim slikarom-grafičarom Jurom Kokezom 2014. objavljuje grafičko-pjesničku mapu „Tragovi“.
Dobitnica je potpore za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture RH za 2014. godinu i dviju književnih nagrada „Franjo Horvat Kiš“ (2008. i  2016.) za književni putopis.

 

 

Zvjezdana o svojoj poetici: Pjesme iz prve objavljene zbirke „Ljubavnici kraljica glad“ (naklada Autorska kuća 2007.) obuhvaćaju raspon rasta i razvoja prema minimaliziranju poetskog izričaja - prema svođenju na jezičnu sliku, ogoljelu, udaljenu od opisnog, narativnog i poznatog, a koja bi se mogla svesti na poruku iz stiha: ispirati dok ne ostane skoro ništa / osim skorene / suštine. Premda su ovdje eros i hipnos još rasplesani, u pomoć im prilazi thanatos - jer bez njega nema suštine. Druga objavljena zbirka pjesama „Sve jedno“ (naklada HDP 2014.) bavi se (tematski), osim bogom / Bogom i nekim likovima u kojima se mogu prepoznati arhetipski junaci i junakinje, ali su oni samo naznačeni u konturama - poetsko ja je šire i neizvjesnije od tih orisa. Ovdje se opet i prije svega radi o jeziku i slici koju on tvori, uvijek i iznova nepredvidljivo. Thanatos se sada možda razmahao, ali na zasadima njegova sjemena izrasta nova putanja prema ovostranom i - onostranom. Nove, još neobjavljene pjesme krče put u drugačiji, promijenjen i promjenljiv jezik - vezan na mahove uz arhaični (kajkavski) i uz drugačije slike koje proizlaze iz toga jezika. Zazivi i frazemi, koji podsjećaju na obred, obrću i izvrću slike - kao u jezeru bijeli grad?

 

 

KOJIH NEMA

 

berači grožđa
trubači
pletilje šiblja
djevice
zvijezde 
ježevi

 

prevrnuti
s dasaka mosta
u noć
u trsku 
na dnu

 

tu su

 

opet su tu
svake jeseni

 

pružaju prste
s krošanja
i ruke
s napuštenih dovratnika

 

plešu
bez pjesme
bez sjene
preoblače se
u svečano
koračaju
ruju po tlu
udaraju
dlanovima o pregrade
o slane stupove

 

gledaju
gledaju
gledaju
bezglasno

 

i zamiču 
za gromače

 

 

OTAC (NOĆ)

 

u ponoć
zima
koža
nokti
prsti
kost
mast

 

u oknu
kašalj

 

na cesti
led

 

u šumi 
zvijeri

 

na stolu
jabuka

 

na jastuku
svitanje

 

istanjeni stijenj


u ponovnom 
nestajanju
slušam
odnekud
izniču
tri kralja
sveti vinko
sveti blaž
sveti valentin
sveta klara
svete janja i agata
fabijan i sebastijan

 

svijećnica

 

 

ODLAZAK


ispraznilo se mjesto

 

ostalo je 
dno

 

ulubljeno
oteščalo
zamašćeno
prigniježđeno

 

suhe trijeske
vlasi
kosti
kora
sluz

 

sad čekam
vihor
čopore životinja
najezde mrava
skakavaca
guštera
ophode isposnika
kosce
zvončare
djevojke u bijelom

 

pa da 
izniknu vriježe
izraste 
šikara
procvate 
trnina
crveni vrijes

 

grmlje

 

brazde

 

šiljci

 

strnište

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

Editors: Natalija Grgorinić, Ljubomir Grgorinić Rađen & Ognjen Rađen

 

Copyright © 2017-2018, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2018.