top of page
  • ZiN Daily

Mirko Božić u ZVONIMA i NARIMA


U petak 8. prosinca u 17h u knjižnici i književnom svratištu ZVONA i NARI u Ližnjanu svoju novu knjigu proze naslovljenu „Kristalno zvono“ u izdanju Frakture predstavit će nagrađivani mostarski pisac Mirko Božić.

Riječ je o pričama povezanim u roman, ali isto tako i o romanu koji se rastvara u priče o odrastanju u doba socijalizma i ratnih 90-ih. Svako poglavlje otvara po jedan recept iz majčine kuharice koji je povod da se prisjećanjem na okuse djetinjstva rekonstruira sjećanje na proteklo, prošlo, da se zaboravu otrgne živa i uvijek pulsirajuća, vječna ljubav prema rano preminuloj majci te da se ispripovijeda snažna veza prema voljenom Mostaru, izmučenom gradu koji svakodnevno pronalazi snage za nove početke. „Kristalno zvono“ knjiga je nostalgije koja nas podsjeća da će nam nakon svih gorčina upravo slatki okus majčine ljubavi dati neophodnu snagu da se nanovo rodimo iz ruševina.

fotografija autora © Ivan Kelava

Mirko S. Božić rođen je 1982. godine. Pjesnik, prozaik, prevoditelj, osnivač i direktor utjecajnog međunarodnog književnog festivala „Poligon“, kulturni aktivist, diplomirao je anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Mostaru. Objavio je tri knjige pjesama i to: „Jedrim kroz buru“ 2001., „Bijele noći“ 2004. i „Mrlje na njenim rukama“ 2012. Monografiju o rodnom gradu naslovljenu „Mostar iza kulisa“ objavio je ove, 2017. godine. Preveden je na albanski, danski, engleski, francuski, njemački, poljski, slovački, slovenski i španjolski jezik. Boravio je u književnim rezidencijama i sudjelovao na književnim festivalima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te inozemstvu. Pokretač književnih radionica i suosnivač „Ujedinjene književne fronte“, objavljivan je u brojnim časopisima i antologijama. Sudjelovao je u kazališnoj predstavi “Ljudi iz struke” u Kragujevcu te u njemačkom filmu „Home Stories“. Autor je bloga „Tripkovnica“, kolumnist slovenskog portala „Literatura“ te kritičar portala „Moderna vremena“. Dobitnik je nagrade „Antun Branko Šimić“, nagrade časopisa „Opomena“, nagrade karlovačke Matice hrvatske „Zdravko Pucak“ za poeziju i CEI-jeve stipendije („CEI Fellowship Award“). Živi i radi u Mostaru.

Dođite osjetiti mirise, okuse i zvukove „Kristalnog zvona“ u ZVONIMA i NARIMA u petak u pet kada ćete moći nabaviti i primjerak knjige – uz to, naravno, dolaze i recepti za žuti kolač, tufahije, rahvaniju, baklave, srneća leđa, pogaču i mnoge druge delicije...

(fotografija autora © Ivan Kelava

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page