top of page
  • Ana Savković / Lit News

6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI


Zagreb, Split, od 02. rujna do 08. rujna 2018.

Šesti Festival svjetske književnosti (FSK) održat će se u Zagrebu i Splitu od 2. do 8. rujna 2018. s najvećim brojem gostiju do sad, među kojima su francuski pisac Frédéric Beigbeder, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri, Bookerovac Richard Flanagan, dobitnik Man Booker Internationala David Grossman, te ovogodišnja dobitnica te nagrade, poljska književnica Olga Tokarczuk. Festivalski program otvorit će u nedjelju 2. rujna u Kinu Europi gošća iz Poljske, književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International Olga Tokarczuk, koja će govoriti o svom romanu "Knjige Jakubove", koji će za desetak dana izaći u prijevodu Mladena Martića i izdanju Frakture.

Šesti FSK također će ugostit će još dva dobitnika Man Booker Internationala, Izraelca Davida Grossmana i australskog književnika Richarda Flanagana te domaće književnike (Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi).

U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a, FSK ponovo dovodi i troje pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu te Barthomewu Ryanu, profesoru na sveučilištu u Lisabonu i stručnjaku za Fernanda Pessou.

Okrugli stolovi, filmovi, glazba i izložbe

Osim klasičnih susreta s književnicima u "jedan na jedan" tribinama 'Razotkrivanje', te "Dvostrukom portretu" koji u dijalogu uparuje domaće autore s inozemnima, i ove godine program obuhvaća nekoliko okruglih stolova posvećenih aktualnim pitanjima, kao što su pravo na priču u okviru kulture moći; razgovarat će se o pitanjima granica slobode na tribinama, a najavljen je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim (ne)mogućnostima u suvremenom svijetu, kao i okrugli stol "Riječ i svijet", u organizaciji hrvatskog PEN-a.

Na otvaranju će glazbeni performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi izvesti skupina Gorgona nova, a na zatvaranju sviraju Sleepyheadsi. Još nekoliko glazbenih programa odvijat će se u zagrebačkom klubu Boogie.

Nastavlja se i program književnih matineja za srednjoškolce, a kao i svake godine, festival počinje pretprogramom, izložbom hrvatskih likovnih umjetnika koja se otvara 31. kolovoza u Studiju Moderne galerije "Josip Račić".

Ove godine festival uvodi i jednu novinu, vaučere u vrijednosti od 20 kuna te 10 kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina, koji služe kao ulaznica za programe u velikoj dvorani kina Europa koji počinju u 21 sat, a kojima se ujedno ostvaruje popust kod kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.

Programi se u Zagrebu održavaju u kinu Europi, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno informativnom centru, te u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata.

 

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page