top of page
  • Ana Savković

Weekly ZiNgers! Wells/King/Flagg?


Od danas počinjemo s novom rubrikom - Weekly ZiNgers - u kojoj ćemo vas jednom tjedno podsjećati na neke dobro znane činjenice iz svijeta književnosti uz pokoju manje poznatu zanimljivost. Zato ne duljimo s uvodom već započnimo s ovotjednim pregledom!

Na današnji dan rođena su tri svjetski poznata autora koji su ostavili neizbrisiv trag u svijetu književnosti. Proučimo nekoliko zanimljivih detalja iz njihovih života:

H.G. Wells (1866. - 1946.) bio je britanski pisac najpoznatiji po svojim znanstveno fantastičnim djelima koja su mu priskrbila titulu „Otac znanstvene fantastike“.

Imao je skromne početke. Rođen je u obitelji radničke klase i nakon što mu roditelji više nisu mogli financirati školovanje morao je prihvatiti posao tapetarskog pomoćnika, često radeći po trinaest sati dnevno. S osamnaest godina je dobio stipendiju i počeo studirati biologiju i darvinizam.

Presudni trenutak u njegovu životu bila je nezgoda u kojoj je slomio nogu i koja ga je vezala za krevet. Da bi ispunio vrijeme, počeo je čitati razne knjige koje su potakle njegov interes da postane piscem. Godine 1895., gotovo preko noći, postao je književna senzacija objavom romana Vremenski stroj.

U svojim djelima Wells je predvidio mnoge izume budućnosti kao što su: telefon, e-mail, televizija, laseri, atomska bomba, zrakoplovi, tenkovi, svemirska putovanja, nuklearno oružje te čak nešto vrlo slično današnjem World Wide Web-u. Također je pisao o putovanju kroz vrijeme, invaziji izvanzemaljaca, nevidljivosti i biološkom inženjeringu.

Stephen King (1947.) američki je pisac rođen u Portlandu, u američkoj saveznoj državi Maine, u kojoj su često smještene radnje njegovih popularnih horor romana.

Pisati je počeo kao dijete nakon što je na tavanu pronašao očevu kutiju prepunu knjiga, u kojoj je između ostalog otkrio i zbirku kratkih priča H.P.Lovecrafta; američkog klasika horora, fantazije i znanstvene fantastike čiji se utjecaj i danas osjeća u Kingovim djelima.

Zanimljiva činjenica o Kingu je da njegov prvi roman Carrie, koji je lansirao njegovu spisateljsku karijeru, skoro nije ugledao svijetlo dana. U vrijeme kad je bio lošeg imovinskog stanja i s obitelji živio u prikolici, započeo je rad na nekoliko romana. Jedna od ideja mu je bila priča o mladoj djevojci Carrie koja ima telekinetičke sposobnosti, no obeshrabren, bacio je započeti rukopis u smeće. Srećom, Kingova supruga Tabitha ga je pronašla i potaknula autora da ga završi i pošalje izdavačima. Nakon čak 30 odbijenica, rukopis ipak biva objavljen i označava početak Kingove goleme popularnosti koja ne jenjava ni danas.

Pomalo neočekivano od „Kralja horora“ jeste da je od 2003. do 2011. godine za časopis Entertainment Weekly pisao kolumnu pod nazivom „The Pop of King“ gdje se jednom mjesečno osvrtao na događaje iz svijeta zabave i popularne kulture.

Fannie Flagg (1944.) američka je spisateljica, novinarka, televizijska voditeljica, glumica, komičarka i autorica bestsellera Pohane zelene rajčice koji je 1991. doživio jednako uspješnu ekranizaciju u kojoj je sama autorica imala mali cameo.

Zapanjujuća činjenica o ovoj svestranoj autorici je da je zapravo disleksična, no to je nije spriječilo da ostvari svoje snove i napiše nekoliko romana.

Poznata je autorica od svoje rane dobi znala da se želi baviti pisanjem, no obeshrabrena i posramljena ovim ne tako rijetkim poremećajem pri učenju, odustaje od sna o spisateljskoj karijeri i odlučuje se za karijeru u televizijskim vodama.

U tridesetoj godini, potaknuta osvojenom nagradu za kratku priču, ipak nastavlja pisati. Ubrzo nakon toga objavljuje roman Pohane zelene rajčice koji postaje svjetski bestseller!

Nameće se zaključak da ovi, naizgled potpuno različiti književnici, imaju puno više zajedničkog od samog datuma rođenja. Svo troje autora, suočeni s raznim poteškoćama i preprekama, nisu pokleknuli i dopustili otežavajućim životnim okolnostima, strahovima ili nesigurnostima da ih sputaju već su ustrajali u ostvarenju svojih snova. Zato vas na kraju ostavljamo s malom kapljom mudrosti poteklom iz pera samog Kralja horora : “Strah vas može držati zatočenikom. Nada vas može osloboditi.“

 

#WeeklyZiNgers #HGWells #StephenKing #FannieFlagg

70 views

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

Editor-in-Chief: Ana Savković

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page