top of page
  • ZiN Daily

KAJ: Poznata lica


U novom broju časopisa za književnost, umjetnost i kulturu "Kaj" (godište LI, br.350-351/sv.240, Zagreb 2018.) u nakladi Kajkavskog spravišča iz Zagreba možete pronaći i tekstove pisaca koji su stvarali u ZVONIMA i NARIMA. Tako Igor Šipić objavljuje svoj novi putopis o Ližnjanu i okolici pod naslovom "Geografijom ljubavi - moj prijatelj dinosaur" (st. 124-129). Podsjećamo, prethodni Igorov putopis "Ližnjanski zapisi 2" na temu Ližnjana dobio je nagradu za najbolji hrvatski

putopis „Franjo Horvat Kiš“ 2015., (koju je podijelio s tadašnjim sulaureatom Danielom Načinovićem) a nagradu su dodijelili “Kajkavsko spravišče” iz Zagreba, Udruga za kulturno stvaralaštvo “Franjo Horvat Kiš” iz Lobora i Općina Lobor. U novom putopisu Igor piše o Vizačeu, posljednjoj utvrdi ilirskih Histra. Uz Igora, na stranicama časopisa objavljeni su i ostali putopisi pristigli na gore spomenuti natječaj za najbolji hrvatski putopis. Tako se na str. 117 nalazi putešestvije Denisa i Anite Peričić "Dresden: Eine Oper (Vrijemepis)". Ovi su autori dobitnici nagrade Književnog I ZVONA i NARA koja im je svečano dodijeljena u prostorijama našeg svratišta i knjižnice u svibnju ove godine. Među putopiscima je i suradnik ZiN Dailyja, naš Božidar Brezinščak Bagola s tekstom naslova "Buchenmuehle i Lepa bukva u Maclju" (str. 99). Jedan od tekstova u spomen nedavno preminulog predsjednika Kajkavskoga spravišća potpisuje i akutalni predsjednik DHK-a, gost ZiN-a 2013. godine, Đuro Vidmarović ("Sjećanje na Tomislava Premerla" str. 18). Časopis odaje počast također nedavno preminulom "nestoru književne kajkavijane" i dugogodišnjem članu uredništva časopisa, profesoru Joži Skoku. U rubrici "Suvremena kajkavska književnost" Denis Peričić objavljuje prozu "Kak je Nikola Tesla prišel vu Varaždin (Faction fiction)" (str. 27). Upravo u ovoj godini časopis bilježi punih pet desetljeća izlaženja i predanog rada na njegovanju i očuvanju hrvatskog kajkavskog književnog izraza. Čestitamo!

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page