top of page
  • ZVONA i NARI

ZVONA i NARI: Izvješće o radu za 2018. godinu


GODIŠNJE IZVJEŠĆE O RADU

Knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI

za 2018. godinu

Tijekom 2018. u svratištu ZVONA i NARI boravilo je 13 pisaca, a realizirano je više od 30 javnih predstavljanja i drugih programa (radionica, nakladničko-uredničkih projekata, medijskih projekata i sl.)

U 2018. Udruga ZVONA i NARI ostvarila je potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Općine Ližnjan i Privredne banke Zagreb.

Od realiziranih boravaka u svratištu i popratnih programa tu su redom:

Nastup ližnjanskih pjesnika i američkog književnika Johna McCarthyja u OŠ Tone Peruško u Puli: http://www.regionalexpress.hr/site/more/obiljezhena-113.-godishnjica-roenja-tone-perushka

Prva objava prijevoda na hrvatski jezik nagrađivanog američkog pjesnika Johna McCarthyja i gosta našeg svratišta u časopisu ZiN Daily: https://www.zvonainari.hr/single-post/2018/03/07/O-tu%C4%8Dnjavama-John-McCarthy?q=node%2F3

U veljači su u prostorijama naše knjižnice rezultate radionice pisanja u sklopu književne večeri predstavili članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije:

Američki pisac mlađe generacije, Sam Allingham, gost svratišta radio na rukopisu svoje nove zbirke priča.

Škotska spisateljica i gošća svratišta Morelle Smith gostuje u OŠ Tone Peruško u Puli:

ZiN nagrade za književnost svečano u prostorijama našeg svratišta dodijeljene u kategoriji proze, poezije i kritike i to gostima svratišta – Ernadu Osmiću (BiH), Biljani Milovanović Živak (Srbija) te Denisu i Aniti Perčić (Hrvatska):

29.03.2018. gostovanje voditelja naše udruge na Radio Rojcu: http://radio.rojc.eu/razgovori/zvona-i-nari-liznjansko-knjizevnicko-gnijezdo/

U sklopu medijskih radionica koje voditelji ZiN-a cijelu školsku godinu 2017./2018. održavaju u ližnjanskoj školi - OŠ dr. Mate Demarina PO Ližnjan s učenicima četvrtog razreda pod vodstvom učiteljice Ljiljane Stanić, posjetili smo „Glas Istre“ gdje nas je dočekala novinarka i urednica Vanesa Begić:

Britansko-pakistanski pisac i gost našeg svratišta Ryan Van Winkle 20.05. održao je poetsku radionicu za osnovce OŠ „Centar“ u Puli:

U sklopu Noći knjige, 23.05.2018. ZVONA i NARI sudjelovali su u dva programa i to u OŠ Juršići te u OŠ Dr. Mate Demarina u Medulinu:

11. i 12.05.2018. ZVONA i NARI predstavili su se u Splitu gdje su sudjelovali na tri različiti programa:

Najprije na okruglom stolu u organizaciji Gradske knjižnice „Marko Marulić“ posvećenom prijevodima u zavičajnoj književnosti za mlade: https://www.dalmacijadanas.hr/zavrsen-deveti-medunarodni-interdisciplinarni-okrugli-stol-na-temu-prevoditeljstva-u-knjizevnosti-za-djecu-i-mlade

Zatim smo na Mediteranskom festivalu knjige predstavili gosta svratišta, američkog pjesnika Charlesa Pottsa:

A također smo sudjelovali na okruglom stolu posvećenom književnim rezidencijama: https://mfk.hr/

19.05.2018. Charlesa Pottsa, gosta svratišta predstavili smo i u Rijeci u knjižari Ribook:

Predstavljanje razrednih novina „Četverolistić“ – cjelogodišnjeg projekta u kojem su voditelji ZiN-a održali niz medijskih radionica s učenicima četvrtog razreda škole u Ližnjanu:

Mađarski pisac Zoltán Danyi u ZVONIMA i NARIMA radio je na prijevodu poezije Alice Oswald s engleskog originala na mađarski jezik:

Sudjelovanje na projektu FREEZURA, a u sklopu kojega će članovi udruge tijekom šest mjeseci voditi radionice pisanja za mlade od 15 do 25 godina: http://www.freezura.eu/home

Do sada smo održali tri programa predstavljanja FReeZURE, i to članovima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, učenicima Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te Tehničke škole u Puli. Predstavljanja su održana krajem prosinca 2018.:

Objavili smo i sedmu po redu knjigu Biblioteke Brnestra koju su pokrenuli članovi ZiN-a s idejom promocije knjige u lokalnoj zajednici, riječ je o zbirci „Domišljan se“ Ane Marije Pavlović. Članovi udruge urednici su, grafički urednici, lektori i korektori izdanja, a angažirani smo i na predstavljanju te promociji ove knjige koja čuva čakavski ližnjanski govor i sjećanja Ližnjana kroz zapise obiteljske povijesti autorice:

ZVONA i NARI dobitnici su potpore Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva za projekt „L kao libar, L kao Ližnjan, selo-početnica“ koji će se održati kroz niz radionica s učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole u Ližnjanu tijekom drugog polugodišta šk. god. 2018./2019.

Tijekom 2018. godine svaki radni dan izlazi naš međunarodni časopis „ZiN Daily“ u sklopu kojega smo tijekom posljednje dvije godine objavili gotovo 650 tekstova na hrvatskom i srodnim južnoslavenskim jezicima te na engleskom, ali i njemačkom, talijanskom, mađarskom, francuskom i dr. jezicima.

Dok je 2017. godine u našem svratištu sniman film Damira Radića „Posljednji dani ljeta“, 2018. godine bili smo angažirani na postprodukcijskim poslovima budući da su ZVONA i NARI ko-producenti filma. Pristigla je financijska potpora HAVC-a od 100.000,00 kn te od Grada Pule 5.000,00 kn.

2018. godine u svratištu je boravio i prvi gost-pisac iz Australije, nagrađivani autor grčkog podrijetla Dmetri Kakmi: https://www.zvonainari.hr/single-post/2018/06/26/ZiNs-June-Writer-in-Residence-Dmetri-Kakmi

Također, gost svratišta bio je kanadski pisac Cameron Rogers: https://www.zvonainari.hr/single-post/2018/07/02/Cameron-Rogers-at-ZiN

U rujnu je radionicu pisanja s osmašima OŠ Tone Peruško održala Anna Geary-Meyer, mlada američka književnica koja živi u Berlinu: https://www.zvonainari.hr/single-post/2018/10/01/Anna-Geary-Meyer-s-pulskim-osnovcima

"Brza, brza priča" projekt je dvije radionice pisanja koje su voditelji naše udruge krajem studenog 2018. u Medulinu održali s učenicima OŠ dr. Mate Demarina te učenicima OŠ Divšići i OŠ Krnica:

Voditelji ZiN-a prisustvovali su okruglom stolu „Nezavisna kultura Istre“ koji su u Puli 19.12.2018. uz pomoć Zaklade Kultura nova održali i organizirali Istarska kulturna agencija te Savez udruga Rojca:

Krajem prosinca čitali smo poeziju u domu za starije i nemoćne "Vita Sana" u Ližnjanu:

U Ližnjanu, 23. siječnja 2019.

za ZVONA i NARE

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, voditelji Udruge

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page