• Ana Savković

Weekly ZiNgers! The Noble Knight / In Defence of Guenevere


"Give me love and work - these two only."

William Morris bio je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih pjesnika viktorijanskog doba, no slavni engleski književnik nije stao samo na tome; arhitekt, slikar, dekorater, romanopisac, izdavač, tiskar, esejist, prevodilac, predavač, obrtnik, pedagog, socijalistički aktivist... Morris je bio kreativni vizionar koji je cijeli svoj život posvetio radu i umjetnosti. U ovotjednom ćemo ZiNgeru pobliže proučiti život i djelo ovog multitalentiranog umjetnika-obrtnika čiji je revolucionarni rad imao dalekosežan utjecaj. William Morris (24. ožujka 1834. - 3. listopada 1896.) bio je engleski autor, umjetnik, dizajner i socijalist koji je tijekom svog života pisao i objavljivao poeziju, fikciju i prijevode antičkih i srednjovjekovnih tekstova. Morris se kroz svoj rad zalagao za prava radnika i ravnopravno društvo te je, između ostaloga, osnovao Socijalističku ligu i Društvo za zaštitu antičkih građevina. Njegova najpoznatija djela su The Earthly Paradise, A Dream of John Ball, News from Nowhere i The Well at the World's End.

Rođen je u Walthamstowu u imućnoj obitelji. Njegova majka Emma potjecala je iz bogate buržoaske obitelji, a otac William bio je viši partner u brokerskoj tvrtki. Obitelj se čak u jednom trenutku morala preseliti u Essex zbog uspješnosti poslovanja tvrtke. William je imao ukupno sedmero braće i sestara koji su poživjeli do odrasle dobi što je bilo netipično za viktorijansko doba; vrijeme kada su djeca živjela kratko i morala raditi teške i opasne poslove. No obitelj Morris bila je imućna, stoga William i njegova braća i sestre nisu morali raditi, kao što je to bio slučaj u životu jednog drugog velikana viktorijanskog doba; Charlesa Dickensa, koji je kao dijete morao napustiti školu i raditi u tvornici laštila za cipele da bi mogao uzdržavati svoju obitelj.

Za razliku od Dickensova teška djetinjstva, William je imao poprilično ugodno i idilično odrastanje. Nakon očeve smrti obitelj se preselila natrag u Walthamstow, a William je dane provodio u igri s braćom i sestrama, jahanju, vrtlarenju, pecanju te čitajući knjige. Još je od rane dobi pokazivao interes za pripovijedanje, a njegova ljubav prema prirodi i svemu u njoj kasnije je utjecala na njegov rad. Naime, Morris je u svojoj tvornici izrađivao tekstil, tapete, vitraje i namještaj, a inspiraciju je crpio izravno iz prirode. U svojim nacrtima koristio je divlje cvijeće, lišće, voće i životinje te je odabirao prirodne, biljne boje u odnosu na one industrijske, kemijske. Svoju je ljubav prema prirodi izražavao i kroz poeziju, što je vidljivo u pjesmi posvećenoj Flori, rimskoj božici proljeća i cvijeća:

Flora

am the handmaid of the earth,

I broider fair her glorious gown,

And deck her on her days of mirth

With many a garland of renown.

And while Earth's little ones are fain And play about the Mother's hem, I scatter every gift I gain From sun and wind to gladden them.

Morris je bio privatno školovan, a dok je studirao na Oxfordu upoznao je slikara Edwarda Burnea-Jonesa i dvojica su muškaraca postali dugogodišnji prijatelji, a kasnije i partneri u tvrtki za dekorativne umjetnosti Morris & Co, koja je postala svjetski poznata. Također je počeo pisati poeziju koja je bila pod utjecajem srednjovjekovne povijesti i umjetnosti, a njegove prve pjesme objavljene su u zbirci The Defence of Guenevere and Other Poems. Koliko je točno srednjovjekovna umjetnost oblikovala njegovo stvaralaštvo postaje jasno u pjesmama kao što su Knight Aagen And The Maiden Else, King Arthur's Tomb, A Good Knight In Prison i In Arthur's House:

"In Arthur's house whileome was I When happily the time went by In midmost glory of his days. He held his court then in a place Whereof ye shall not find the name In any story of his fame: Caerliel good sooth men called it not, Nor London Town, nor Camelot; Yet therein had we bliss enow. --Ah, far off was the overthrow Of all that Britain praised and loved; And though among us lightly moved A love that could but lead to death, Smooth-skinned he seemed, of rosy breath, A fear to sting a lady's lip, No ruin of goodly fellowship, No shame and death of all things good."

Nakon diplomiranja Morris je kratko vrijeme radio kao arhitekt u Londonu i tada je upoznao Philipa Webba. Morris i Webb postali su doživotni prijatelji te su skupa projektirali Morrisovu kuću nazvanu Red house, koja se smatra prvom manifestacijom onog što će kasnije biti poznato kao Arts and Crafts Movement; pokret za obnovu umjetničkog obrta čijim se najistaknutijim predstavnicima smatraju upravo Morris i Webb. Dvojica prijatelja i arhitekata također su se povezali s Bratstvom prerafaelita.

Viktorijansko doba je bio vrijeme procvata engleskog gospodarstva i ekonomije, ali i umjetnosti, a najveća umjetnička ostvarenja postignuta su u arhitekturi i slikarstvu koje je obilježeno djelovanjem slikarske skupine prerafaelita. Prerafaeliti ili Bratstvo prerafaelita bilo je udruženje slikara osnovano 1848. godine, njegovi glavni članovi bili su William Holman Hunt, John Everett Millais i Dante Gabriel Rossetti. Postojalo je tek nešto preko desetljeća, ali je imalo velik utjecaj na viktorijansku umjetnost. Do tad je britanska umjetnost bila pod snažnim utjecajem Kraljevske akademije te je stil slikanja slijedio stil starih majstora. Prerafaeliti su se pobunili protiv postojećeg stanja, slikali su ravno iz prirode, pokazujući izraženu sklonost srednjovjekovnoj umjetnosti i vrijednostima te su odbacivali sve što je donijela industrijska revolucija; karakteristike koje su dijelili s Morrisom.

U početku su mnogi, među njima i Dickens, bili jako kritični prema bratstvu, no zahvaljujući britanskom piscu i kritičaru Johnu Ruskinu koji ih je podupirao, ubrzo su stekli obožavatelje, a među njima i Morrisa. Burne-Jones i Morris pridružili su se Bratstvu prerafaelita, a Morrisova najpoznatija slika, La Belle Iseult (poznata i pod nazivom Queen Guenevere) nastala je pod Rossettijevim tutorstvom. Morrisov model bila je Jane Burden, prerafaelitska muza koja je postala pjesnikovom suprugom. Brak se pokazao nesretnim za oboje, no ostali su zajedno do Morrisove smrti te dobili dvije kćeri, Jane Alice "Jenny" i Mary "May" koja je nakon pjesnikove smrti uredila njegovu zbirku pjesama u 24 sveska.

Rossetti je bio zaljubljen u Jane koja ga je inspirirala da piše poeziju i stvori neke od svojih najboljih slika, a smatra se da su slikar i njegova muza bili u ljubavnom odnosu. Morris se, naslućujući što se zbiva između njegove supruge i prijatelja, povukao u sebe i posvetio radu, a svoje emocije o narušenom braku i emocionalnoj izoliranosti izrazio je u epskim poemama The Earthly Paradise i The Life and Death of Jason koje su mu donijele slavu i titulu jednog od najistaknutijih pjesnika svog doba.

"Still pondering over times and things he knew, While now the sun had sunk behind the hill, And from a white-thorn nigh a thrush did fill The balmy air with echoing minstrelsy, And cool the night-wind blew across the sea, And round about the soft-winged bats did sweep. SO 'midst all this at last he fell asleep, Nor did his eyes behold another day, For Argo, slowly rotting all away, Had dropped a timber here, and there an oar, All through that year, but people of the shore Set all again in order as if fell. But now the stempost, that had carried well, The second rafter in King Pelias’ hall, Began at last to quiver towards its fall, And whether it were loosed by God’s own hand, Or that the rising sea-wind smote the land And drave full on it, surely I know not… But, when the day dawned, still on the same spot, Beneath the ruined stem did Jason lie Crushed, and all dead of him that here can die." Nakon posjeta Islandu, 1871. godine, zainteresirao se za nordijske sage te je radio na brojnim prijevodima starih legendi. Smatra se da je njegovi romani i prijevodi uvelike utjecali na stvaralaštvo C. S. Lewisa i J. R. R. Tolkiena koji je izjavio da je bio inspiriran Morrisovim djelima The House of the Wolfings i The Roots of the Mountains (o slavnim piscima možete pročitati više u ZiNgerima na linkovima: https://www.zvonainari.hr/single-post/2018/11/30/Weekly-ZiNgers-Hodo%C4%8Dasnik-u-drugom-svijetu-The-Inklings-were-here i https://www.zvonainari.hr/single-post/2019/01/04/Weekly-ZiNgers-Beren-i-L%C3%BAthien).

1891. godine osnovao je Kelmscott Press i posljednje godine svog života posvetio objavljivanju ilustriranih knjiga, a The Kelmscott Chaucer, najčuvenija knjiga tiskare, završena je neposredno prije njegove smrti. Pred kraj života bio je iscrpljen od mnoštva poslova koje je obavljao, a epilepsija i giht vezali su ga za kuću i učinili invalidom. Preminuo je od tuberkuloze 1896. godine i pokopan je na groblju crkve sv. Jurja u Kelmscottu, a njegov nadgrobni spomenik dizajnirao je Philip Webb.

William Morris bio je kreativni revolucionar koji je u svom životu veličao rad, bio on umni ili fizički, kao djelatnost koja čovjeku pruža zadovoljstvo, a u pjesništvu je njegovao i isticao vrijednosti koje su nedostajale njegovom vremenu; viteštvo, junaštvo, ljubav, čestitost... Kroz život i rad vodio se plemenitom idejom i željom da svijet učini boljim, pravednijim te malo čarobnijim mjestom za sve, a sudeći po onome što je ostavio iza sebe nakon što je premoren napustio ovaj svijet, čini se da njegov trud ipak nije bio uzaludan.

"So with this Earthly Paradise it is, If ye will read aright, and pardon me, Who strive to build a shadowy isle of bliss Midmost the beating of the steely sea, Where tossed about all hearts of men must be; Whose ravening monsters mighty men shall slay, Not the poor singer of an empty day."

#WeeklyZiNgers #WilliamMorris

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

Editor-in-Chief: Ana Savković

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

ZVONA i NARI - Library & Literary Retreat - Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Croatia - + 385 99 232 7926 - zvonainari@gmail.com - (c) 2011.-2021.