top of page
  • Ana Savković

Okvir bez slike: Dženana Mehmedović


"Umjesto slike velike i sretne obitelji, Hajru je dočekao samo prazan okvir."

Već s prvim stranicama romana Dom okrnjenih duša (Udruga građana Essegg, 2015), Dženana Mehmedović u potpunosti uspijeva pridobiti čitateljevu pažnju i njegovu emotivnu investiranost dok sa svakom novim retkom otkriva potresnu sudbinu Hajre Ahmetović, petogodišnje djevojčice koja "nije mogla slutiti da se tog dana počeo slagati grubi mozaik života koji joj je odredila sudbina."

Ova intrigantna priča započinje upravo s "tim" sudbonosnim danom kad Hajra svjedoči ubojstvu svog oca i premda njen dječji mozak ne može i ne želi u potpunosti shvatiti i prihvatiti tragediju koja se upravo odigrala pred njenim očima, ona ostaje odlučna u stavu da je ono što je vidjela istinito i upravo ta njena ustrajnost pokreće radnju, ali i donosi u Hajrin život nove strahote koje ona neočekivano hrabro podnosi. Naime, Hajra biva oteta te pratimo njen život u zatočeništvu dok joj je jedina svijetla točka i nit vodilja kroz sav taj mrak nada da će jednog dana ponovno biti ujedinjena sa svojim ocem za kojeg sad vjeruje, nakon neumornih obmana ubojica njenog oca koji su ujedno i članovi njene obitelji, da je živ i na službenom putu.

Svijet koji Dženana Mehmedović pomno gradi i prikazuje na stranicama svoje knjige jest svijet ispunjen usamljenosti, patnjama, nasiljem, nepravdama i nedaćama, a knjiga ima "(auto) biografski karakter" što je čini još zanimljivijim i dragocjenijim štivom jer tada postaje testament jednog vremena, jednog nesretnog i izgubljenog djetinjstva i svijeta koji se krije daleko i duboko u srcu Bosne, ali se isto tako vrlo lako može pronaći i u bilo kojem dijelu svijeta i na bilo čijem pragu. Od početka knjige pa do samog kraja, narav glavnih likova ostaje fiksna i nepromjenjiva; oni zli, vođeni pohlepom, ne biraju sredstva da postignu svoj cilj, dok likovi poput Hajre, s njenom dječjom naivnošću i nevinošću predstavljaju dobrotu u ljudskim srcima koja se hrabro i postojano suprotstavlja sveprisutnom zlu u svijetu.

Dom okrnjenih duša roman je koji se doista "čita u jednom dahu" te sa svakom novom stranicom čitatelja uvlači sve dublje i dublje u priču ispunjenu upečatljivim likovima i zapanjujućim obratima dok zajedno s Hajrom strepi koja strahota vreba iza sljedećeg ugla tj. na sljedećoj stranici te se pita hoće li njenim patnjama jednom doći kraj. Upravo zbog autoričine sposobnosti da iznese radnju na tako fluidan i dinamičan način, čitatelj ostaje zaintrigiran sve do samog kraja dok napeto prati sudbinu ove odvažne i neustrašive djevojčice.

Iz epiloga se daje iščitati da se za Hajru ipak nazire sretniji kraj od onog očekivanog, no isto tako daje se naslutiti da će njena priča imati nastavak, što bi bilo i više nego poželjno jer Hajrina priča zaslužuje da bude ispričana u cijelosti. Dženana Mehmedović talentirana je spisateljica koja se kroz svoj roman prvijenac možebitno obračunava s duhovima vlastite prošlosti i kroz tu svoju bitku čitatelju predočava skrivene svjetove koji se nalazi iza zatvorenih vrata naizgled uobičajenih kućanstava. I premda je priča sama po sebi tragična i porazna, Mehmedović daje naslutiti da ipak postoji nada u bolju budućnost za Hajru, ali i za druge "okrnjene duše". Budućnost je to u kojoj se prazan okvir ispunjava slikama, no ne nužno onih članova obitelji koji su pojedincu dodijeljeni rođenjem, već onih koje sami odaberu tijekom života.

Ukratko o autorici: Dženana Mehmedović rođena je 12. prosinca 1973. godine u Kotorvarošu, Bosna i Hercegovina. Živi u Zagrebu sa svojom kćerkom i radi kao medicinska njegovateljica. 2015. godine UG ESSEGG, Županja, objavila joj je knjigu Dom okrnjenih duša.

 

#AmaZiNgBooks #DženanaMehmedović #Domokrnjenihduša

60 views

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

Editor-in-Chief: Ana Savković

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page