top of page
  • Ana Savković

Nikola Tesla! Cosmic Pain and Visions of the Future

Updated: Feb 12, 2021"Njihova je sadašnjost a moja budućnost za koju sam i radio."

I doista, vizionarski rad Nikole Tesle i njegova iznimna ostavština čovječanstvu postaju sve bjelodaniji sa svakim novim tehničkim otkrićem koje svoje korijenje vuče iz Teslinih izuma ili ideja, a 21. stoljeće je napokon odalo davno zasluženo priznanje tom jedinstvenom izumitelju. Tesla ne samo da je bio izniman genij, već je bio i osobena ličnost. Proučavanjem izumiteljeva života postaje vidljiva njegova tankoćutna, poetska strana i umjetnička senzibilnost koju okrutni, mehanički svijet koji ga je okruživao nije izmijenio, dapače, samo ga je učinio još ustrajnijim u njegovim altruističnim htijenjima da pomogne čovječanstvu. U ovotjednom ćemo ZiNgeru proučiti život i vizionarske misli izumitelja iz Smiljana, Nikole Tesle koristeći se djelima Moji pronalasci: autobiografija Nikole Tesle (Tesla, N. (2015.) Moji pronalasci: autobiografija Nikole Tesle, prev. N. H. Jeny, Zagreb: Znanje), Vizionarske misli (Tesla, N. (2017.) Vizionarske misli / Nikola Tesla, prev. D. Peričić, Koprivnica: Šareni dućan) i Tesla: izumitelj električnog doba (Carlson, W. B. (2014.) Tesla: izumitelj električnog doba , prev. P. Vujačić, Zagreb: Planetopija).

Nikola Tesla (10. srpnja 1856. - 7. siječnja 1943.) bio je hrvatski i američki elektroinženjer i izumitelj srpskog porijekla. Teslini izumi uključuju Teslinu zavojnicu, izmjeničnu struju (AC) i otkriće rotacijskog magnetskog polja. Po njemu je nazvana mjerna jedinica magnetske indukcije (gustoće magnetskog toka), planetoid ili asteroid 2244 Tesla te krater na Mjesecu. Teslin je život i stvaralaštvo opisano u djelu Moji pronalasci: autobiografija Nikole Tesle.

"Morao sam sam utrti put, a ruke su mi još uvijek izranjavane."

Rođen je u mjestu Smiljan kod Gospića. Njegov otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Đuka potjecala je iz pravoslavne svećeničke obitelji Mandića. Tesla je imao tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu te brata Danu koji je stradao nesretnim slučajem.

"Iako moram svoju inventivnost zahvaliti majčinu utjecaju, vježbe koje mi je otac davao bile su veoma korisne. Sadržavale su mnoštvo zadataka, npr. pogađanje tuđih misli, otkrivanje raznih grešaka ili izraza, ponavljanje dugih rečenica ili računanje napamet. Te su mi dnevne vježbe imale ojačati pamćenje i razum, a posebno razviti kritičnost i bile su nesumnjivo veoma korisne. Moja majka potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji ovog kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu. I njezin otac i njezin djed izumili su mnoga pomagala za kućanstvo, zemljoradnju i za druge svrhe..."

Školovanje (osnovnu školu) je započeo u Smiljanu a nastavio u Gospiću gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Iz Gospića je potom otišao u Rakovac (Karlovac) gdje je završio gimnaziju. Nakon perioda bolovanja i oporavka, Tesla se u Grazu upisao na Visoku tehničku školu sa stipendijom Vojne krajine, no stipendija je bila ukinuta, Tesla je razvio afinitet prema kockanju a na kraju je napustio studij. Neko je vrijeme radio u Mariboru a nakon očeve smrti 1879. godine radio je u gimnaziji u Gospiću. 1880. godine pokušao je upisati studij u Pragu no nije mu uspjelo. Godinu kasnije preselio se u Budimpeštu kako bi radio u telegrafskoj tvrtki Budapest Telephone Exchange. Tvrtka je još bila u izgradnji i nefunkcionalna pa je Tesla počeo raditi u Centralnom telegrafskom uredu. Nakon što je tvrtka postala funkcionalna, dobio je posao glavnog električara a tijekom svog zaposlenja napravio je niz tehničkih poboljšanja. U Budimpešti je Tesla tijekom šetnje parkom otkrio princip rotirajućega magnetskog polja, i to dok je recitirao Goetheovog Fausta. Potom se preselio u Francusku gdje je u Parizu radio za Continental Edison Company. 1883. godine u Strasbourgu konstruirao je prvi model indukcijskog motora.

"U „Tisuću i jednoj noći“ pročitao sam da su džinovi prenosili ljude u zemlju snova, gdje su doživljavali predivne pustolovine. Moj je slučaj¸bio upravo obrnut. Džinovi su me prenijeli iz svijeta snova u svijet stvarnosti. Ono što sam ostavio bilo je prekrasno, umjetničko i u svakom pogledu fascinantno; ono čime sam se suočio ovdje bilo je mehanizirano, grubo i neprivlačno." Tesla je dobio preporuku izumitelja i suradnika američkog izumitelja Thomasa Alve Edisona Charlesa Batchelora i 1884. god otišao u New York te se zaposlio se u Edisonovoj kompaniji. Nakon što se razišao s Edisonom, osnovao je vlastitu tvrtku Tesla Electric & Manufacturing Company no taj pothvat nije završio povoljno za Teslu. Nakon toga je jedno vrijeme bio prisiljen raditi teške fizičke poslove da si osigura egzistenciju. 1887. godine osnovana je Tesla Electric Company i Tesla je počeo s prijavama patenata kojima je zaštitio svoj sustav proizvodnje, prijenosa i uporabe izmjenične struje a njegove je patente na bazi izmjenične struje otkupio američki izumitelje i industrijalac George Westinghouse. "Čvrsto vjerujem u zakon nadoknade. Prave nagrade uvijek su razmjerne uloženom trudu i žrtvama."

1889. godine vratio se u Europu te posjetio Pariz i Liku. 1890. godine istraživao je struje visokih frekvencija a godinu kasnije izradio je Teslinu zavojnicu (Teslin transformator). 1891.godine je postao i naturalizirani građanin Sjedinjenih Država. 1892. godine Tesla je posjetio Europu po drugi put te mu je preminula majka. 1893. godine održana je Svjetska izložba u Chicagu (World's Columbian Exposition) povodom proslave 400. godišnjice dolaska Kristofora Kolumba u Novi svijet 1492. godine, gdje je tvrtka Westinghouse prikazala Teslin sustav višefaznih električnih struja i njegovu električnu rasvjetu te je predložila Teslin sustav izmjeničnih struja za hidroelektranu na slapovima Niagare. Tesla je posjetio sajam kako bi prisustvovao International Electrical Congressu i priredio niz demonstracija, između ostalog prikazao je i Kolumbovo jaje (Teslino jaje), napravu koju je izradio za demonstraciju djelovanja okretnog magnetnog polja s ciljem prodaje patenata. Postavio je metalno (bakreno) jaje u rotirajuće elektromagnetsko polje kako bi se ono rotacijom uspravilo na svoj vrh.


"Čovjek od znanosti ne stremi trenutačnom rezultatu. On ne očekuje da će njegove ideje biti odmah prihvaćene. Njegov rad je sličan radu pionira – za budućnost. Njegova je dužnost postaviti temelje za one koji će doći te pokazati put."

Njemački fizičar Wilhelm Conrad Röntgen nagrađen je 1901. godine Nobelovom nagradom za fiziku za pronalazak rendgenskih zraka, koje su nazvane po njemu. No Tesla je po svemu sudeći slučajno snimio sliku rendgenskim zrakama prije Röntgenova otkrića, i to kada je fotografirao svog prijatelja, američkog književnika Marka Twaina osvijetljenog Geisslerovom cijevi, iako tada toga još nije bio svjestan. 1895. godine u požaru mu je bio uništen laboratorij.

1896. godine na Nijagarinim slapovima puštena je u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni njegovi patenti na bazi izmjenične električne energije. 1898. godine demonstrirao je brod na daljinsko upravljanje. Sljedeće je godine postavio eksperimentalnu stanicu u Colorado Springsu te je vršio eksperimente i nastavljao istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja. Također je zapazio neobične signale sa svog prijamnika za koje je smatrao da su komunikacija s drugog planeta zbog čega je bio kritiziran.

"U meni stalno raste osjećaj da sam prvi čuo pozdrav jednog planeta drugome."

1901. godine započeo je graditi Wardenclyffe toranj na Long Islandu. Vjerovao je kako bi uz pomoć tornja mogao bežično prenositi električnu energiju, no nikad ga nije dovršio jer mu je američki financijer i bankar J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva. Tesla je nastavio raditi na svojim izumima a 1906. godine demonstrirao je turbinu bez lopatica. 1915. godine pokušao je tužiti Marconi Company zbog upotrebe njegovih bežičnih patenata no ta tužba nije bila uspješna a Vrhovni sud SAD-a je tek nakon Tesline smrti, 1943. godine, poništio američke patente radija talijanskog inženjera i fizičara Guglielma Marconija i oduzeo mu prvenstvo nad izumom radija. 1915. godine proširila se vijest da će Nikola Tesla i Edison dobiti Nobelovu nagradu za fiziku no ni Tesla ni Edison nikad nisu dobili Nobelovu nagradu. Dvije godine kasnije, 1917., dobio je Edisonovu medalju. 1919. godine objavljena je izumiteljeva autobiografija Moji pronalasci.


"Moj su projekt usporili prirodni zakoni. Svijet nije bio spreman za njega. Bio je odviše ispred svog vremena. Ali na kraju će isti zakon prevladati i pretvoriti ga u trijumfalan uspjeh."


Živio je u hotelima, dobio nekoliko počasnih doktorata, medalja i osvojio nagrade, imao je razne navike koje su okarakterizirane kao ekscentrične a broj tri je za njega imao mistično značenje. Povukao se od javnosti, hranio je golubove i živio skromno. 1937. godine doživio je nesreću, napustio je hotel New Yorker kako bi nahranio golubove a dok je prelazio cestu udario ga je taksi. Puni opseg njegovih ozljeda nikad nije bio poznat jer se nije konzultirao s liječnikom. Veliki izumitelj i genije Nikola Tesla preminuo je 7. siječnja 1943.god. u New Yorku, u hotelu New Yorker, gdje je živio na 33. katu u apartmanu 3327. "Ljudski napredak i razvitak uvelike ovise o inventivnosti. Ona je najvažniji proizvod čovjekova stvaralačkog mozga čija je krajnja svrha potpuna vladavina uma nad materijalnim svijetom i uprezanje prirodnih sila u korist ljudskih bića. To je težak zadatak svakog pronalazača, često pogrešno shvaćen i rijetko kad nagrađen."


Poput Prometeja modernog doba, Tesla je svojim izumima nesebično pružio čovječanstvu neugasivu vatru budućnosti. Pionir na mnogim poljima, Tesla je postao dio popularne kulture te simbol briljantnog i ekscentričnog znanstvenika i izumitelja. Njegova autobiografija Moji pronalasci pruža uvid u um neshvaćenog genija.

U knjizi su opisane atipične vizualne pojave koje je Tesla doživljavao i po kojima se već nazirala izumiteljeva posebnost koja ga je izdvajala od okoline.


"U dječaštvu sam patio do čudne boljke: pred očima su mi se znale pojavljivati slike, često popraćene jakim bljeskovima svjetlosti, koje su mi mutile pogled na stvarne predmete i ometale mi misli i djela...Kad bih čuo neku riječ, pred očima bi mi se pojavila slika predmeta koju je ta riječ opisivala." Tesla je od rane dobi bio izložen samotnim kontemplacijama što mu je koristilo u kasnijem životu i stvaralaštvu. "Još sam se od djetinjstva bio prisiljen baviti samim sobom. Zbog toga sam mnogo patio, ali danas mislim da je to bila sreća u nesreći jer sam naučio cijeniti neprocjenjivu vrijednost introspekcije za golo održavanje života kao i za stvaralaštvo." Bio je iznimno pronicljiva osoba a njegovi filozofski nazori o postizanju dijaloga i konsenzusa na globalnoj razini ticali su se direktnog obračunavanja s uzročnikom podjela. "Ono što nam sad najviše treba su neposredniji kontakti i bolje razumijevanje među pojedincima i društvima diljem svijeta te eliminiranje one fanatične odanosti uzvišenim idejama nacionalnog egoizma i ponosa koja je uvijek kadra baciti svijet u primitivno barbarstvo i sukobe." Njegova je krajnja posvećenost radu i požrtvovnost višem cilju često bila na uštrb njegova psihofizičkog stanja. "Moji eksperimenti toliko su važni, toliko lijepi, toliko zadivljujući da se od njih jedva uspijem otrgnuti kako bih jeo, a dok pokušavam zaspati, neprekidno razmišljam o njima. Očekujem da ću nastaviti tako sve dok se potpuno ne slomim." Vizionarske misli koje je Tesla predočio svijetu pokazuju koliko je izumitelj bio ispred svog vremena a njegove ideje o budućnosti postale su sadašnjost čovječanstva.

"I ne samo to, nego ćemo putem televizije i telefonije moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno kao licem u lice, unatoč udaljenostima od tisuća milja; a instrumenti pomoću kojih ćemo to moći činiti bit će zapanjujuće jednostavni u usporedbi s našim današnjim telefonom. Čovjek će moći nositi telefon u džepu svog prsluka."

U svom je radu bio vođen plemenitim nastojanjima da potpomogne razvoju ljudskog društva i da osigura postizanje prijeko potrebnog progresa. "Danas je moja glavna težnja, koja me vodi u svemu što radim, nastojanje da sile prirode upregnem u službu čovječanstva." Izumiteljeva promišljanja o duhovnim pitanjima bila su jednako napredna kao i ona o onima svjetovne naravi. Tesla je shvaćao da su svi povezani, zasebne jedinke koje čine kozmičku cjelinu.

"Iako smo slobodni u razmišljanju i djelovanju, međusobno smo povezani, poput zvijezda na nebeskom svodu, neraskidivim vezama. Te se veze ne mogu vidjeti, ali ih možemo osjetiti."

Poput mnogih genija i Tesla je platio cijenu za svoj vizionarski rad a njegov je danak bio u vidu usamljenosti koja ga je obuzimala.

"Mislim da ne možete imenovati mnogo velikih izumitelja koji su bili u braku...Što je šteta jer se ponekad osjećamo strašno samotno."

Nikola Tesla doista je bio neviđeni genije, vizionar briljantna uma i izvanserijski talent čiji je rad bio od neopisive važnosti za cijeli ljudski rod. Svojim je izumima promijenio svijet te utabao staze tehnološkog razvoja. No Tesla je također bio senzibilna duša, produhovljen i empatičan pojedinac čija su nastojanja bila i ostala altruistične naravi, a taj čudesan spoj genija i poetske duše osigurao je da Tesla sa svojim izumima ima dobrobit čovječanstva na umu. Uvijek je stremio ka novim, nepokorenim visinama a svoj pronicljivi pogled upirao je daleko u budućnost, onu koja je drugima bila u mraku a njemu se rasvjetljavala u vizijama. Kozmička bol koju je osjećao bila je razmjerna njegovom odstupanju od svijeta oko sebe koji ga nije shvaćao, a zbog čijeg je boljitka Tesla žrtvovao toliko toga. Smatrali su ga ekscentrikom, njegove vizije i ideje nisu mogli razumjeti a zbog raznih razloga nisu mu htjeli odati zasluženo priznanje. No "zakonom nadoknade" ono je stiglo godinama nakon njegova odlaska s ovog svijeta, u onoj budućnosti koju je Tesla snivao, otkrivao i spoznavao u svojim vizijama te pomogao ostvariti svojim idejama i izumima, u Teslinoj budućnosti. "Vrlo osjetljivo i pažljivo stvorenje s posve netaknutim visokorazvijenim mehanizmom koji precizno radi u skladu s promjenama u okolini opskrbljeno je nevjerovatnim mehaničkim osjetilom koje mu pomaže da izbjegne opasnosti odviše profinjene da ih izravno zamijetimo. Kad takvo stvorenje dođe u kontakt s drugima čiji su upravljački organi posve neispravni, to se osjetilo budi i on osjeća "kozmičku bol".

 

#WeeklyZiNgers #NikolaTesla

49 views

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

Editor-in-Chief: Ana Savković

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page