top of page

Ognjen Rađen

Damir Radić & ZVONA i NARI

2017.-2018.

Damir Radić

:::scenarij i režija

written & directed  by:::

cast:::

camera::

:::glume

Tanja Kordić, Antonija Šitum, Ivica Gunjača, Natalija Grgorinić

:::kamera

Antonio Pozojević

sound::

assistant director::

edited by:::

Filip Radulović

Krešimir Košutić

Damir Čučić

:::snimatelj zvuka

:::pomoćnik režije

:::montaža

props:::

produced by:::

:::rekviziti

:::producenti

"Last Days of Summer" was filmed between Sept. 1st & 15th on locations in Peroj, Ližnjan, Pula and Poreč (Istria, Croatia). 

Film „Posljednji dani ljeta“ sniman je od 1. do 15. 9. 2017. na lokacijama u Puli, Peroju, Ližnjanu, Barbarigi i Poreču.

Dugometražni igrani film „Posljednji dani ljeta“ priča je o kraju jedne ljubavi kasnog ljeta u gradu Puli i okolici. Priča o dvije djevojke i jednom muškarcu, o čežnji, sjeti, usamljenosti, tuzi, o radosnim trenucima koji uvijek ostaju samo trenuci, o danima koji se ne mogu vratiti. Tanja i Antonija došle su do kraja svog ljubavnog puta na malom imanju pokraj mora, i upravo tad u njihove živote ulazi Ivan, usamljenik u potrazi za smislom koji ne vidi izvan obzora erotskog kao suštinskog. Ivan skriveno promatra djevojke, potajno ih fotografira, na svoj čudan način zaljubljuje se u Tanju i želi se povezati s njom. Želja koja će naposljetku sve troje dovesti u zonu thanatosa.

Kratka verzija filma pod naslovom "Ništa se ne može vratiti", svojevrsni trailer "Posljednjih dana ljeta", već je izazvala značajnu pažnju kritike: nagrađena je dva puta, najprije u studenom 2017. kada je na zagrebačkom međunarodnom PSSST! festivalu nijemog filma dobila posebnu pohvalu žirija, a par tjedana potom u Vrbovcu treću nagradu žirija na 49. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva.

„Posljednji dani ljeta“ poetički su i produkcijski eksperiment. Vrsta filma kakav vrlo rijetko, ako ikada, nastaje u hrvatskoj kinematografiji. Daleko od standardne naracije, s punom vjerom u kreiranje osobitog ugođaja gdje je u središtu slikanje emocionalnih stanja i odnosa u okružju prirode i urbanih ambijenata, gdje se stil i sadržaj bezuvjetno prožimaju tvoreći jedno drugo sa svrhom umjetnički dojmljivog izricanja bitnih istina najintimnije ljudske egzistencije. Snimljen bez službenog budžeta, stvoren na entuzijazmu male filmske ekipe, „Posljednji dani ljeta“ plod su onog bez čega je istinska umjetnost zapravo nezamisliva – vjere u autentično stvaralaštvo i ljubavi za nj.

bottom of page