top of page
  • ZiN

Druga stranica


Dragi prijatelji, poštovani kolege,

proteklog proljeća pisali smo vam u vezi s projektom koji smo nazvali „Druga stranica“ pozivajući vas da se odazovete i sudjelujete u anketi o stanju knjige u Istri. Zahvaljujemo vam na vašem odazivu, doprinosu i suradnji.

Rezultat vašeg i našeg rada knjižica je „Druga stranica – budućnost knjige u Istri“ koja ima za cilj na jednom mjestu sabrati naše zajedničke prijedloge o tome kako spasiti knjigu u Istri – knjižica se nalazi ovdje, u PDF-formatu.

Zašto baš sada? Zato što je kultura knjige u Istri na umoru. U knjižici objašnjavamo zašto smo se pozabavili upravo regionalnom, istarskom književno-nakladničkom scenom, iako su problemi isti ili vrlo slični na nacionalnoj razini, a u nekim negativnim trendovima slijedimo i kretanja na globalnom tržištu.

Dakle, da ponovimo, cilj nam je bio i jest: 1) provjeriti kapacitet i dobru volju zajednice da književno-nakladnička djelatnost u Istri ne samo krene putem oporavka, nego da postane uzor suvremenog rada u jednom vrlo starom mediju; 2) ukazati na probleme i prepreke koji nam stoje na tom putu; 3) ponuditi konkretna rješenja; 4) izvršiti pritisak na sve institucije i pojedince koji imaju mandat voditi brigu o kulturi u Istri; i, možda, najvažnije: 5) stvoriti temelj otvorenije komunikacije i suradnje među nositeljima književnog i nakladničkog rada u Istri. Jer, doista, ukoliko nismo voljni međusobno se povezati i pomoći jedni drugima, onda nam neće biti moguće riješiti nijedan problem.

Zašto „druga“ stranica? Zato što nakon druge mora doći treća, i četvrta, i peta... zato što ovim projektom ništa ne počinje, nismo toliko preuzetni da se namećemo kao „alfe“, nismo toliko proročki nadahnuti da vidimo crnu viziju „omege“, no smatramo da se nešto doista mora (p)okrenuti. Iz tog razloga - druga stranica. Da ne bude zadnja.

Nadamo se da ćete pročitati ovu knjižicu te je proslijediti svima onima koji bi trebali biti zainteresirani za stanje knjige i književnosti u našoj zajednici iz razloga što se nalazimo pred preprekama i izazovima na koje nitko od nas ne može uspješno odgovoriti sam.

Zahvaljujemo na čitanju, podršci i daljnjem angažmanu oko realizacije predloženih ideja i projekata da već sutra svi zajedno budemo u mogućnosti nakon druge stranice okrenuti i treću, četvrtu, petu...

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page