top of page
  • ZiN Daily

Tri kavaljera frajle Melanije


Tri kavalira gospodjice Melanije:

staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna

Miroslav Krleža

Zagreb: Matica hrvatska, 1920. (1922.*)

Na policama naše knjižnice možete pronaći i prvo izdanje prvog romana Miroslava Krleže: „Tri kavalira gospodjice Melanije – staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna“, tisak „Tipografije“ d.d. u Zagrebu. Na naslovnoj stranici navedeno je godište 1920., no kako možete doznati iz detalja o izdanju na stranicama Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža roman je zapravo tiskan 1922. godine*. S istih stranica donosimo citat koji svjedoči o piščevom stavu prema vlastitom romanu i njegovom negativnom iskustvu odnosa s urednicima i nakladnicima:

„O stanju teksta, uvjetovanu nizom samovoljnih redaktorskih zahvata koji uz promjenu izvornoga autorova naslova (Tri kavaljera frajle Melanije) mijenjaju i njegov izraz, svjedoči Krleža u Dnevniku: »Profesor P., redaktor izdanja M. H. (1920), intermistički tajnik ove slavne ustanove, bio je onaj koji je u svojstvu redaktora Matičinih izdanja prekrstio moju ’Frajlu Melaniju’ u ’Gospođicu, a njena ’Tri kavaljera’ u ’kavalira’. Uređuje čovjek tekst za štampu i briše na jednome mjestu između mnogih drugih mojih fraza (kao na primjer ešofirati se, nervirati se itd.) i glagol ’mokriti’, jer da ovaj glagol znači nešto drugo nego što je pisac mislio da znači.«

Vrijednost teksta prosuđuje Krleža u pismu J. Benešiću od 18. XII. 1930: »Što se tiče štampanja ’Tri kavalira’ ja lično ne slažem se s tim da se stvar štampa. Stvar je početnička i nezrela u mnogim partijama, te nije zgodno da se predstavim Poljacima s jednom novelom, koju sam napisao prije deset godina (i više: zapravo dvanaest)...«"

Primjerak koji posjedujemo u knjižnici ZVONA i NARA sadrži pečat s petokrakom zvijezdom i natpisom: Niža gimnazija Labin (bez označenog godišta). Do nas je knjiga stigla donacijom.

Ovo je samo jedan od zanimljivih i izuzetnih naslova koje možete čitati u knjižnici svratišta ZVONA i NARI.

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page