top of page
  • ZiN Daily

Vera nevera


Jedinstven književni, ali i obrazovni projekt doživio je svoj vrhunac protekli petak: Naime, učenici trećeg razreda OŠ Dr. Mate Demarina - Područni odjel Ližnjan tog su dana iz svog sela u Istri otputovali u Ogulin gdje su u tiskari Og-grafika preuzeli knjigu čiji su autori i na kojoj su radili ovu školsku godinu. Knjiga se zove Vera nevera i pripovijeda o strašnom Bordu koji začara Ližnjan, okameni ljude i uništava prirodu; jedini koji će se suprotstaviti tom pohodu tame, pohlepe i osvetoljubivosti najmlađi su stanovnici Ližnjana, prijatelji Marija, Martin i njihov psić Breki čijoj se hrabrosti pridružuju biljke i životinje ne bi li u selo opet vratili svjetlost i mir.

Tako je 17 učenika trećeg razreda ližnjanske škole, sedamnaest veselih devetogodišnjaka u suradnji sa svojom voljenom učiteljicom Ljiljanom Stanić napisalo i oslikalo svoju prvu knjigu! Sve su radili zajedno: od prve ideje koja je stasala u listopadu 2016., preko crteža, do konačnog grafičkog uobličavanja knjige. Voditelji svratišta ZVONA i NARI uživali su urednički potpomažući projekt te smo svi zajedno iznimno ponosni što smo stvorili ovako važno i vrijedno djelo.

Knjiga je tiskana kao šesta knjiga u Ediciji Brnestra, posebnoj biblioteci koju financijski potpomaže Općina Ližnjan pokrivajući troškove tiska knjiga ližnjanskih autora, lekturu je volonterski napravila Zlata Knez, a put u Ogulin omogućili su uz Općinu i Turistička zajednica Općine Ližnjan te naša udruga. Slijedi večer promocije koja će se održati u općinskoj Sali, u petak 9. lipnja 2017. s početkom u 19 sati. Sav prihod od prikupljenih donacija za knjigu namijenjen je programima i potrebama OŠ Dr. Mate Demarina - Područni odjel Ližnjan.

Bravo, dica!

Uzbudljivo je bilo tog jutra u prostorijama tiskare Og grafika u Ogulinu. Zamislite taj osjećaj: napisali ste prvu knjigu u životu, stvorili ste je zajedno sa svojim prijateljima i sada je prvi puta dobivate u ruke iz vrijednih ruku tiskara! Hvala Marku, Filipu i Ani te direktoru tvrtke Mirku Brkiću što su ovom projektu pristupili s takvim entuzijazmom i konkretnom financijskom podrškom. Kakvo uzbuđenje razgovarati s ljudima za strojevima koji su naše papirnate i elektroničke ideje pretvorili u knjigu! U vrijeme kada je gospodarska proizvodnja gotovo nevidljiva u javnom diskursu, djeca su iz prve ruke mogla vidjeti kako se upravo kroz njihov rad spajaju kulturna i ekonomska proizvodnja i kako doprinose razvoju našeg društva! Mali pisci pokreću svijet - o, jošte kako!

A onda smo spakirali pakete s našim blagom i pospremili ih u autobus kojim je vješto upravljao šofer Kristijan. Zahvalni smo i mami Pepici i mami Sandri koje su nam na putu pružile kulinarsku i svaku drugu podršku. No, prije povratka doma svratili smo i u Ivaninu kuću bajke da se podružimo s Domaćima i drugim bićima Priča iz davnina. Nakon posjeta OŠ Ivane Brlić Mažuranić u kojoj nam je odlična domaćica bila ravnateljica Anđelka Salopek te nakon što smo sve o prošlosti Ogulina naučili u tamošnjem Zavičajnom muzeju, opustili smo se u središnjem gradskom parku i napili se na izvoru Cesarovac da zauvijek ostanemo lijepi i mladi. S pročelja crkve Sv. Križa s odobravanjem su nam se smješkala braća Ćiril i Metod.

A mi s našon knjigon veseli i ponosni doma gremo!

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page