top of page
  • Gabor Lanczkor/ZiN Daily

Goya, Chopin, Gabor i Krisztina


U subotu smo se družili u prostorijama Gradske Radionice-The Town Workshop u Puli gdje su ZVONA i NARI predstavili listopadske goste svratišta, pjesnika Gábora Lanczkora i flautisticu Krisztinu Kocsis-Lanczkor, bračni i umjetnički par iz Mađarske.

Gábor je prije dvije godine predstavio svoj rad u Ližnjanu, a ovaj je put publici pokazao svoju novu zbirku naslovljenu "Odiseja zvuka". Riječ je o izboru iz njegove dosadašnje poezije prvi put objavljenom na engleskom jeziku i to u Indiji prošle godine. Konkretno, čitali smo trojezično, na mađarskom, engleskom i hrvatskom jeziku pjesme iz ciklusa "Gluha Goyina kuća" koje je autor napisao kao komentar na tzv. crne slike španjolskog likovnog velikana Francisca Goye. Riječ je o 14 slika koje je tada već gluhi, politički izolirani i čovječanstvom razočarani umjetnik stvorio na zidovima vlastite kuće. Slike obiluju scenama nasilja, nakaznosti, a dominiraju crne i sive boje. Kako je objasnio, Gabor se odlučio na dijalog s likovnim klasikom zbog toga što nije bio zadovoljan dosadašnjim interpretacijama ovih Goyinih radova. Iako na prvi pogled mračne i tamne, za Gabora ove slike slave život jer vrhunska umjetnost uzdiže i potvrđuje stvaralački optimizam čije zrnce u sebi nosi svako biće.

Kao glazbeni odgovor na likovno i poetsko preispitivanje umjetnosti kao životne snage, Krisztina Kocsis-Lanczkor, prva flauta Szegedskog simfonijskog orkestra, izvela je etide Ernesta Köhlera, Endrea Szervánszkyja i Frederica Chopina.

Dragi ljudi iz publike postavljali su zanimljiva pitanja o odnosu umjetničkog i duhovnog, raspravljalo se o sličnostima i različitostima između umjetničkog, spiritualnog i ideloškog šarenila Europe i Indije te o poeziji kao prostoru autentičnog ljudskog nastojanja da se slobodarski stvara i slobodan da se bude.

Gábor Lanczkor rođen je u Székesfehérváru 1981. Studirao je u Budimpešti, Rimu, Ljubljani i Londonu. Objavio je 12 knjiga koje osim poezije uključuju i romane, knjige za djecu te eseje. Gitarist je u bendu „Médeia Fiai“ („Sinovi Medeje“). Često putuje u Indiju.

Krisztina Koscis-Lanczkor, rođena 1983. u gradu Makó na granici Mađarske i Rumunjske, doktorirala je izvođenje na flauti na Glazbenoj akademiji „Liszt Ferenc“ u Budimpešti 2014. Do sada je održala brojne solo koncerte te koncerte sa Szegedskim simfonijskim orgekstrom i to osim u Mađarskoj, još i u Italiji, Grčkoj i Indiji te je objavila dva nosača zvuka koja možete poslušati ovdje: https://lanczkorkocsis.bandcamp.com/album/bach-khachaturian https://lanczkorkocsis.bandcamp.com/album/solo-pieces-for-flute-sz-l-darabok-fuvol-ra

Gábor Lanczkor i Krisztina Koscis-Lanczkor žive na obalama Balatonskog jezera u Mađarskoj sa svoje dvije kćerkice, Lulu i Miro.

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page