top of page
  • ZiN Daily

ZiN u Splitu 2: Charles Potts @ MFK


ZVONA i NARI predstavili su američkog pjesnika Charlesa Pottsa splitskoj publici u sklopu Mediteranskog festivala knjiga prošli tjedan. Podsjećamo, Charles je gost ližnjanskog svratišta tijekom mjeseca svibnja, a sljedeće subote, 19.05.2018. s početkom u 11h u knjižari RiBook moći će ga poslušati i riječka publika.

Charles Potts (r. 1948) američki je pjesnik, vodeće ime poetskog kruga Berkleya 1968. godine, autor pedesetak knjiga, nakladnik i urednik brojnih izdanja. Suvremenik je, suradnik i prijatelj mnogih važnih spisateljskih imena SAD-a. Upravo je Potts 1968. u sklopu svoje nakladničke kuće Litmus Publishing Company objavio knjigu Charlesa Bukowskog "Poems written before jumping out of an 8 story window". Rođen u američkoj saveznoj državi Idaho, Potts je aktivan na zapadnoj obali SAD-a gdje organizira čitanja, pokreće časopise te sudjeluje u književnom životu Los Angelesa, Salt Lake Cityja, Seattlea i drugih velikih gradova uz pacifičku obalu.

Njegov snažan ulazak na književnu scenu obilježava revolucionarna 1968. kada je na sveučilištu i u gradiću Berkley dio tamošnje pjesničke komune i pacifističkog pokreta protiv rata u Vijetnamu. Intenzivan život dovodi ga do ruba izdržljivosti i psihičko-fizičkog sloma te se s dijagnozom paranoidne šizofrenije povlači u državu Utah gdje uz pomoć obitelji nakon višegodišnje borbe uspijeva ponovno stati na svoje noge. U tom razdoblju piše i roman-memoare “Valga Krusa”. Osamdesetih godina Potts se trajno nastanjuje u gradiću Walla Walla u državi Washinton gdje je osnovao i dugi niz godina vodio nezavisnu knjižaru Temple i nakladničku kuću Tsunami Publishing pod okriljem koje je objavljivao književni časopis The Temple Literary Magazine.

Njegova je poezija neka vrst intimnog dnevnika budući da Charles marljivo zapisuje svoju svakodnevicu dodajući joj preciznim izborom lirskih motiva novu poetsko-misaonu dimenziju. Charles Potts prošao je zanimljiv životni put: Od sina američkog trapera i učiteljice koji su u Idahu imalu farmu s konjima da bi je izgubili zbog ekonomske krize, preko kalifornijskog hipija, mešetara nekretninama, i prije i nakon svega, pjesnika. Danas Charles ima svoj ranč na kojem uzgaja Appaloosa konje, obiteljski je čovjek, otac tri odrasle kćerke i djed dvoje unučadi. Odličan je poznavatelj japanskog i kineskog mandarinskog jezika te se služi i španjolskim. Splitska publika mogla je uživati slušajući Charlesove stihove u originalu, ali i prijevodu na hrvatski jezik.

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page