top of page
  • ZIN Daily with Gorkić Taradi

Top generacija


"2018. godina definitivno je bila godina udruge Mlada pera", kaže Gorkić Taradi predsjednik ove udruge namijenjene poticanju literarnih aktivnosti mladih i objašnjava:

"Nakon samo devet mjeseci postojanja udruga Mlada pera dodijelila je svoja prva pera mladim literatima osnovnih škola. Nakon natječaja na temu Različitost i ocjene žirija, 25.03.2018. godine uručene su plakete Zlatno, Srebrno i Brončano pero te diplome i nagrade njihovim vlasnicima, autorima triju najkreativnijih i najoriginalnijih radova odabranim između 266 mladih autora/ica i 154 literarna rada. Svi pristigli radovi objavljeni su u zborniku "Različitost je najzanimljivija boja života", a svoj besplatni primjerak zbornika dobili su svi mladi autori i njihove školske knjižnice.

Zatim je u periodu 01.04. – 15.07.2018. godine bio natječaj Nikad ne bi pogodio! u dvije kategorije: za osnovnoškolce i srednjoškolce. Cilj natječaja bio je potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a udrugu je zanimalo što je literatima najvažniji simbol zavičaja. Kada kažemo simbol, mislimo na simbol u najširem značenju te riječi pa to može biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti koja može i ne mora postojati, zatim određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja! Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja. Po troje dobitnika iz svake kategorije dobilo je novčane nagrade, a još po petero radova je pohvaljeno.

Ljeto je bilo posvećeno srednjoškolcima uz natječaj "Ljetni dnevnik, ali na moj način!" Cilj nije bio vidjeti tko je ljepše proveo ljeto, nego tko je kreativnije opisao ljetne praznike.

Uz predstavljanje udruge u medijima, na nastupe na televiziji pozivani su i mladi literati jer, na kraju krajeva, udruga je osnovana zbog njih i aktivna je zahvaljujući njima.

I tako je stigao prosinac, vrhunac kalendarske godine i vrhunac ovogodišnjeg djelovanja udruge: u jednoj godini izišao je i drugi zbornik dječjih radova u nakladi udruge Mlada pera pod nazivom koji apsolutno opisuje tko su mladi literati: "Top generacija!"

U zborniku su objavljeni svi radovi pristigli na natječaje "Nikad ne bi pogodio!" i "Ljetni dnevnik, ali na moj način!" te izbor između 227 literarnih uradaka objavljenih na portalu udruge Top generacija!

Svoj besplatan primjerak zbornika dobivaju svi nagrađeni i pohvaljeni autori, ali i tri mentora i njihove školske knjižnice koji su pokazali izuzetnu aktivnost u radu s djecom na navedenim natječajima:

  • Vladimir Papić i knjižnica OŠ Šijana, Pula,

  • Lidija Novak Levatić i knjižnica OŠ Gornji Mihaljevec,

  • Dunja Janko i knjižnica SŠ „Vladimir Gortan“, Buje.

U udruzi Mlada pera također su odlučili odati priznanje školama koje su se posebno iskazale u literarnom radu s djecom i odazivom na oba natječaja za osnovnoškolce dodijelivši im titulu „Izvor literarnog izražavanja mladih“. Plaketa je poslana OŠ Šijana u Puli, a OŠ Gornji Mihaljevec bit će uručena na predstavljanju zbornika "Top generacija!" koje će se održati 18. siječnja 2019. godine upravo u OŠ Gornji Mihaljevec."

 

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page