top of page
  • ZiN Daily

Siniša Matasović, Susan Wolan i M.G. Stephens na FreeZURI u Ližnjanu


Izuzetno zanimljivo bilo je na književnoj matineji protekle subote u ZVONIMA i NARIMA gdje se okupila međunarodna ekipa. Pjesnik Siniša Matasović održao je predavanje u sklopu projekta FreeZURA. Polaznicima radionice pisanja i nakladništva te svima ostalima koji su ga došli poslušati, Siniša je govorio o pjesničkom i uredničkom radu te o svom angažmanu kulturnog aktivista. Gostu iz Siska pridružili su se i gosti iz Chicaga: spisateljski i bračni par Susan Wolan i Michael G. Stephens koji su okupljenima prenijeli atmosferu američke književne scene.

Siniša Matasović (Sisak, 1980.) do sada je objavio dvije zbirke poezije i to: „Sisak se uspješno pretvara da spava“ 2015. i „Tvoj novi dečko“ prošle godine. Također, potpisuje i roman „Nećak“ iz 2016. U sisačkom ogranku Matice hrvatske od 2014. godine moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska, a također je godinama bio aktivan i kao zamjenik glavne urednice časopisa Riječi. Stručni je suradnik za područje književnosti pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture te pokretač i urednik njihove biblioteke Teatar piva. Od jeseni 2018. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak moderira i vodi književnu tribinu po nazivom ''Siniša Matasović vam predstavlja''. Na prvom službenom prvenstvu slam (slem) poezije u Hrvatskoj održanom 2015. godine bio je viceprvak države. Prevođen je na njemački i ukrajinski jezik.

Michael Gregory Stephens živi u Chicagu, autor je više od dvadeset knjiga, mahom romana, objavljivan u poznatim nakladničkim kućama kao što je Random House. U svojim djelima od kojih su neka izvođena u kazalištima diljem SAD-a, Stephens problematizira odrastanje u mnogočlanoj obitelji, odnos s ocem i svoje irsko nasljeđe. Predavao je na raznim sveučilištima, između ostalog na sveučilištima Princeton i Columbia.

Susan Wolan rođena je i odrasla u Chicagu u obitelji hrvatsko-poljskog podrijetla. Po završetku studija na Emerson College-u u Bostonu, radila je kao urednica u poznatoj izdavačkoj kući Houghton Mifflin. Sa suprugom M.G. Stephensom surađuje kao urednica njegovih tekstova, ali i kao njegova literarna agentica.

FreeZURA - Slobodna zajednica umjetnika u razvoju. Riječ je o kreativnom i inovativnom projektu u Puli kojeg organiziraju Savez udruga Rojc, udruga Kontakt, Gradska radionica i ZVONA i NARI. U projektu aktivno sudjeluju mladi od 15 do 25 godina za koje su organizirane besplaten radionice. Ciljevi projekta su razvoj specifičnih kreativnih praksi mladih i kreiranje sustava podrške kako bi se osnažile praktične i socijalne kompetencije te postigla veća društvena uključenost. Projekt FreeZURA sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca. Organizacija predavanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.Vrijednost projekta je 507.562,24 kuna, od čega je 431.427,90 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page