top of page
  • Agata Vištica

Agata Vištica: Bile jednom dvi sestre


Izvor: Unsplash, preuzeto https://unsplash.com/photos/2MN-O3v2xY8 (14.2.2021.)Predstavljamo vam priču "Bile jednom dvi sestre" Agate Vištice iz neobjavljenog rukopisa kratke proze pod nazivom "Kuća babe Venke".BILE JEDNOM DVI SESTRE


Brigita i Agata. Živile su sretno, iako je jedna bila praktična i sve-po-PS-u, a druga nestalna i hirovita. I tako bi živjele sretno do kraja života da se Brigita nije doselila k Agati. Zbog renoviranja stana. S mužem i malom. I ostala. Godinu dana. Brate mili! Sestro slatka! Godinu dana svakog gosta pa i sestre, dosta!


Čak je i to moglo proć lišo da nije doša Božić. A Božić uvik dođe. I Agata upali lampice. Kad za bor već nije bilo mista od Brigitinih bagaja i onog boga di suši se roba jer Brigita robu pere svakog jebenog dana. I pegla ono što će sutra obuć, a peglu ostavi na podu da se ladi. Na što Agata dobije živčani. Jer kvari joj to malo božićnog ugođaja po stanu.


I sve bi to ona još otrpila porad mira u kući, a onda jedno veče ova joj koza ugasi lampice. Pred spavanje. Jerbo rekli su na televiziji da je opasno. A Brigita jedva dočekala. Jer ta se i dvaput zaključava, dok Agata je bezbrižna i po afrikama hodala. Ti ćeš meni lampice gasit, u bradu je sebi promrmljala dok je u kupatilu leće skidala. E nećeš bogami.


Našli su je u izgorjelom stanu na osmom katu s ugljeniziranim cerekom na licu. Dabogda u vlastitom paklu krepala, al lampice mi, matere mi, neće nitko gasit.O autorici: Dalmatinka slovenske krvi i nemirnog duha. Rođena u Mariboru 1969. Zadar i Kali zove zavičajem, a Zagreb domom. Profesorica talijanskog i njemačkog jezika i književnosti, koju je rat odveo iz turizma u zaštitu ljudskih prava. Svijet istraživala uzduž, ali i poprijeko, hvatajući ga u pregrštima, perom i objektivom. Objavljivala u Modroj Lasti i Vedrim Danima (davno), časopisu Kvaka i na književnim portalima Zvona i Nari, Metafora i Booke (nedavno). Posebna pohvala žirija na natječaju Kluba putnika "Spasimo putopis" za priču „Na motoru“ te objava priče „Čekala sam da me spasiš“ u sklopu Zbornika 8. Gornjogradskog književnog festivala: „Apokaliptički mentalitet – virus i eros“.


 

Recent Posts

See All

Comentários


ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page