top of page
  • Ana Savković

Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima i prevoditeljima


Image: Unsplashrok: 22.05.2021.


Nakon revidiranja i postupka prijavljivanja i postupka vrednovanja u bliskoj suradnji i dogovoru sa strukovnim udrugama s područja književnosti – Društvom hrvatskih književnika, Hrvatskim društvom pisaca, Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade te Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, nakon prošlogodišnje pauze uslijed pandemije, otvara se Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini.


Putem ovog Javnog poziva dodijelit će se do 20 autorskih i do 10 prevoditeljskih stimulacija u pojedinačnom neto iznosu od 15.000,00 kn. Autorima i prevoditeljima dodjeljivat će se stimulacije za objavljene, autorske ili prevedene sa suvremenih jezika, knjige proze (romani, knjige priča, književni eseji), zbirke poezije te stripove i knjige namijenjene djeci i mladima.

Po prijedlozima strukovnih udruga u vrednovanju će se u obzir uzimati nagrade koje su dodijeljene autorima i prevoditeljima za prijavljeno djelo, prikazi i kritike objavljene u medijima te sudjelovanje autora i prevoditelja na književnim festivalima. Autori i prevoditelji koji nisu predstavljali prijavljenu knjigu na festivalima, za koju nisu objavljivane kritike ili dodijeljene nagrade dužni su priložiti stručnu recenziju. Osim bodova koji će se autorima i prevoditeljima dodijeliti na temelju dodijeljenih nagrada, objavljenih prikaza i sudjelovanja na festivalima s ciljem predstavljanja pojedinih djela, sve će prijave vrednovati i posebno formirano povjerenstvo u koje će svaka od spomenutih strukovnih udruga – DHK, HDP, HDKZM i DHKP imenovati svojeg predstavnika.

Stimulacije će se ove godine dodjeljivati za djela objavljena u 2019. i 2020. godini, a planira se da se svakim sljedećim pozivom također obuhvate zadnje dvije godine kako bi se svim knjigama dala prilika da uđu u konkurencije za nagrade i da budu predstavljene u medijima i na festivalima kroz duže vremensko razdoblje. Svaki autor će se sam prijavljivati putem sustava ePrijavnica Ministarstva kulture i medija uz obaveznu dostavu pet primjeraka prijavljenog djela.


 

Recent Posts

See All

Comments


ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page