top of page
  • ZiN Daily

Marko Raguž


Foto: Marko RagužGradimo zajedništvo za bolju budućnost„Nemoj nikada misliti na rat,

ma koliko potreban bio,

ma koliko opravdan bio,

on je zločin.

I zato nikada ne pitaj,

kome zvona zvone?

Tebi zvone, nama zvone“.

ERNEST HEMINGWAY


Već je prošlo skoro 20 godina otkako je obnovljen (u ratu porušeni) „Stari most“ u Mostaru. Naslovnica prikazuje stari grad u Mostaru bez uobičajene vreve turista, šarenila boja i žamora na svim mogućim jezicima svijeta. Ovu sliku sablasno pustog i tužnog Mostara snimio sam u vrijeme „Korone“. Sve bude i prođe. Ratovi, epidemije, pa i ta naša fatalna „ljubav prema mržnji“, sve je to već odavno iza nas. „Stari most“ je na svu sreću ponovo tu, sada još i stariji nego prije. Blista u svoj svojoj ljepoti, kao nekad. Nedostaje nam „pozitive“. Svi smo već pomalo umorni od iscrpljujućeg i besmislenog ratovanja za „bolju prošlost“. Nema puta ka pomirenju i Miru, Mir je put.

„Vrijeme je da ponovo počnemo graditi pokidane veze“, bajramska je poruka banjalučkog muftije. „Gradimo zajedništvo za bolju budućnost“, rekao je pored ostalog Muftija. Sjajno, nije li ovo nalik šapatu Božjem?

Svojom ćemo finoćom lako probuditi ljudsku finoću kod drugih. Dobro je činiti dobro, neko mudar reče.

„Ja nemam ništa protiv Bošnjaka, moji su rođaci Amel i Sanel“, izjavio je, ne tako davno, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Čemu ova zapaljiva retorika kad ima toliko divnih i vidljivih i nevidljivih veza koje nas spajaju? Zašto uvijek ono „naši – vaši“, zar nije bolje kazati: naša Banja Luka, naše Sarajevo, naš Mostar ili na koncu naša Lana Pudar, na primjer.

Uz ove, da se tako izrazim, pozitivne vibracije prisjećamo se i onih lijepih vijesti iz naše Banja Luke, koje su iskreno obradovale sve ljubitelje sporta.

Riječ je o nedavno održanom teniskom turniru u gradu na Vrbasu koji je svojim učešćem uveličao i legendarni Novak Đoković. Senzacije nam trebaju. Jedino što nas može spasiti, ako nam uopće ima spasa, to je neka nova senzacija...


BEFORE THE GAME IS AFTER THE GAME


Nedavno smo se radovali još jednom finalu sjajnog Novaka Đokovića. Kultni Vimbldon je bio kao i uvijek sjajan, ali nema pauze. Slijedi nova senzacija u Svijetu tenisa, i to na domaćem terenu. Otkrit ću vam tajnu: uskoro počinje – „PIRAMIDA KUP“, a posjetioci će možda ako im se posreći imati priliku i da popiju kavicu na novom trgu koji će nositi ime Nikole Tesle.

Semir Osmanagić u ime organizatora najavljuje novi teniski spektakl koji će se održati u dolini bosanskih piramida u Visokom. Ja, dobro ste pročitali - teniski turnir u dolini bosanskih piramida. Nije to slučajno. Moram vas podsjetiti da je posljednji bosanski faraon „Bilmez II“ sahranjen skupa sa svojim teniskim reketom, što govori, ne samo o pet tisuća godina dugoj teniskoj tradiciji, nego i o tome koliko je teniski sport faraonima bio omiljen i važan...

Da sumiramo, teniski sport se vraća svojim izvorištima. Tamo gdje je nekada davno, u sjeni bosanskih piramida, sve i počelo. Veliki teniski šou je pred nama. Ko preživi, pričat će...O autoru: Marko Raguž, rođen je 1986. godine u Sarajevu. Magistrirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Književne tekstove objavljivao u više regionalnih časopisa i portala, a neki od njih su: Sarajevske sveske, Novi Izraz, Odjek, Beton, Zarez, Booksa, XXZ magazin, Zvona i Nari, Strane, Zeničke sveske, Prometej. Učestvovao je u nekoliko regionalnih umjetničkih projekata. Piše romane, kratke priče, poeziju, eseje i kritike, i autor je devet knjiga. Prevodi s njemačkog jezika.

 

Recent Posts

See All

Comments


ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page