top of page
  • Ana Savković

Rezultati natječaja Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju


Zadnjim danom 2020. godine završen je literarni natječaj Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!


104 autora od 8 do 18 godina poslalo je 632 svoja literarna rada sa željom da upravo oni budu jedno od troje najboljih kojima će udruga Mlada pera iz Čakovca financirati zajedničku knjigu. U vrlo kreativnoj konkurenciji žiri koji su sačinjavali članovi udruge Mlada pera i Ambasadori udruge Gita, Martina i Goran Radiković iz Šenkovca izabrao

je tri laureatkinje, predstavljamo ih abecednim redom:


- najbolji vrtuljak poezije i proze poslala je Magdalena Blagec iz Donje Stubice,


- najbolji vrtuljak proze poslala je Ana Fišer iz Osijeka,


- najbolji vrtuljak poezije poslala je Marina Galinović iz Vinkovaca.


Magdalena Blagec


Od svog rođenja 2003. godine živim u Donjoj Stubici. Vrlo rano počela sam se zanimati za knjige i književnost na što me je uvijek poticala i moja majka. I tako, malo po malo, počela sam se baviti i pisanjem. Od značajnijih nagrada koje sam primila za svoj rad istaknula bih 2. nagradu na Goranovom proljeću u kategoriji osnovnih škola, nagrade na natječajima Kaj vu Zelini, Zbor malih pjesnika Zlatar, nagrada Antun Mihanović, 2. nagrada na Natječaju Gjalski, 1. mjesto na Kanižajadi, Po(e)zitiva… radovi su mi do sada bili objavljivani u mnogim zbornicima i časopisima kao što su to Kaj i Hrvatsko zagorje te također na svojoj internetskoj stranici Probrane misli. Trenutno sam učenica opće gimnazije, a nakon što je završim svakako planiram upisati nešto vezano uz književnost.


Ana Fišer


Rođena sam 29.05.2003. godine i idem u treći razred II. gimnazije u Osijeku.

Osnovnoškolsko obrazovanje stekla sam u OŠ Ljudevita Gaja. Osim pohađanja redovne nastave, sudjelujem i u natjecanjima iz više predmeta, a 2020. godine osvojila sam prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika. Od izvannastavnih aktivnosti, niz sam godina sudjelovala u brojnim radionicama i aktivnostima u sklopu više projekata Udruge za rad s mladima Breza. Tijekom školske godine 2017./2018. bila sam izabrana za Ambasadoricu mira u projektu udruge Dokkica, u sklopu kojega sam sudjelovala u više radionica i prezentacija.

Do prvog razreda srednje škole trenirala sam ples, a posljednjih godinu dana bavim se kickboxingom. Osim škole i treninga, čitam, slušam glazbu i pišem kratke priče. Zanimaju me jezici i književnost.


Marina Galinović


Rođena sam 18. travnja 2004. godine u Vinkovcima. Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara u Vinkovcima za zanimanje medicinska sestra opće njege. Talent za pisanje otkrila sam tek početkom prvog razreda srednje škole zahvaljujući profesorici iz hrvatskog jezika Gordani Medić i zadatku koji nam je zadala; tada sam napisala svoje prve pjesme – „Vjerujem“ i „Porajmos“. Profesorica mi je ujedno i velika podrška u ovome. Za sebe bih rekla da sam vrlo osjećajna i da kroz svoje pjesme pokušavam na čitatelje prenijeti barem dio te emocije. Unatoč svim ovim promjenama koje dolaze trudim se ostati što pozitivnija i svoju pozitivu širiti među ljudima oko sebe. Inspiraciju crpim iz svakodnevnog života. U svakoj napisanoj pjesmi nalazi se dio mene, dio onoga što sam proživjela i osjetila. Kada bih morala birati koja pjesma mi je najdraža, odabrala bih pjesmu „Život“. Smatram da sam kroz tu pjesmu potaknula mnoge na razmišljanje o samoj svrsi života, kako je ljepota u tome što smo svi različiti i kako je svijet dosadan i jednoličan kada se upadne u određenu kolotečinu iz koje nema izlaza. Želja mi je jednog dana izdati vlastitu knjigu s pjesmama koje pišem.


Njihovi radovi obogaćeni su izražajnim sredstvima, odlično razvijena i postignuta cjelovita kompozicija, plastični opisi koji nam bez problema pomažu da si dočaramo živu sliku, izazivaju emocije u nama i različite reakcije na pisanu riječ. Tematika njihovih radova je raznovrsna, cijela paleta misli o prošlosti, sadašnjosti, ali i ozbiljnih razmišljanja o budućnosti.


Sve tri odabrane autorice dobit će po 30 primjeraka njihove zajedničke knjige koju će ilustrirati Ika Tomljenović Vitez. Cijeli projekt sufinanciran je financijskim sredstvima Međi murske županije i brojnim donacijama građana.


Žiri je odlučio posebno još pohvaliti Ivonu Grginčić iz Barilovića, Doru Kovačević iz Bošnjaka i Petru Vinković iz Petrinje koje će dobiti priznanje Udruge Mlada pera.


Zahvaljujemo svim mladim autorima koji su poslali svoje radove i očekujemo ih i na narednim natječajima, prvi sljedeći Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara! počinje već 1. ožujka!


Lp


Gorkić Taradi


predsjednik udruge Mlada pera


 

#rezultati #natječaj #napišipjesmuilipriču


Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page