top of page
  • Zvjezdana Jembrih

Kojih nema: Zvjezdana Jembrih


Pjesme Kojih nema, Otac (noć) i Odlazak Zvjezdane Jembrih u konkurenciji su za ZiN nagrade.

Zvjezdana Jembrih rođena je 15. siječnja 1965. u Zagrebu. Diplomirala je 1990. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je izlagala na dvadesetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi. Od 2013. izvanredna je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina. Piše i objavljuje poeziju i prozu u književnim časopisima (Vijenac, Quorum, Nova Istra, Hrvatsko Zagorje, Zarez, Jutarnji list, Gasophilacium, Poezija), na radiju i televiziji (III. program Hrvatskog radija; III. program HRT), te mrežnim stranicama. U nakladi MD 2001. objavljuje knjigu kratkih priča "Janusove kćeri sestre nevjeste" (predložena u uži izbor za nagradu Jutarnjeg lista); u nakladi Autorska kuća 2007. knjigu pjesama „Ljubavnici kraljica glad“, 2008. knjigu putopisa „Ljetopisi“ i 2009. ponovljeno izdanje prve knjige, „Janusove sestre“. U izdanju Hrvatskog društva pisaca 2014. objavljuje zbirku pjesama „Sve jedno“. Uz Sanju Lovrenčić autorica je dvaju radio-dokumentaraca („Ispod lipe“ i „Slike povratka“) za III. program Hrvatskog radija. S akademskim slikarom-grafičarom Jurom Kokezom 2014. objavljuje grafičko-pjesničku mapu „Tragovi“. Dobitnica je potpore za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture RH za 2014. godinu i dviju književnih nagrada „Franjo Horvat Kiš“ (2008. i 2016.) za književni putopis.

Zvjezdana o svojoj poetici: Pjesme iz prve objavljene zbirke „Ljubavnici kraljica glad“ (naklada Autorska kuća 2007.) obuhvaćaju raspon rasta i razvoja prema minimaliziranju poetskog izričaja - prema svođenju na jezičnu sliku, ogoljelu, udaljenu od opisnog, narativnog i poznatog, a koja bi se mogla svesti na poruku iz stiha: ispirati dok ne ostane skoro ništa / osim skorene / suštine. Premda su ovdje eros i hipnos još rasplesani, u pomoć im prilazi thanatos - jer bez njega nema suštine. Druga objavljena zbirka pjesama „Sve jedno“ (naklada HDP 2014.) bavi se (tematski), osim bogom / Bogom i nekim likovima u kojima se mogu prepoznati arhetipski junaci i junakinje, ali su oni samo naznačeni u konturama - poetsko ja je šire i neizvjesnije od tih orisa. Ovdje se opet i prije svega radi o jeziku i slici koju on tvori, uvijek i iznova nepredvidljivo. Thanatos se sada možda razmahao, ali na zasadima njegova sjemena izrasta nova putanja prema ovostranom i - onostranom. Nove, još neobjavljene pjesme krče put u drugačiji, promijenjen i promjenljiv jezik - vezan na mahove uz arhaični (kajkavski) i uz drugačije slike koje proizlaze iz toga jezika. Zazivi i frazemi, koji podsjećaju na obred, obrću i izvrću slike - kao u jezeru bijeli grad?

 

KOJIH NEMA

berači grožđa trubači pletilje šiblja djevice zvijezde ježevi

prevrnuti s dasaka mosta u noć u trsku na dnu

tu su

opet su tu svake jeseni

pružaju prste s krošanja i ruke s napuštenih dovratnika

plešu bez pjesme bez sjene preoblače se u svečano koračaju ruju po tlu udaraju dlanovima o pregrade o slane stupove

gledaju gledaju gledaju bezglasno

i zamiču za gromače

OTAC (NOĆ)

u ponoć zima koža nokti prsti kost mast

u oknu kašalj

na cesti led

u šumi zvijeri

na stolu jabuka

na jastuku svitanje

istanjeni stijenj

u ponovnom nestajanju slušam odnekud izniču tri kralja sveti vinko sveti blaž sveti valentin sveta klara svete janja i agata fabijan i sebastijan

svijećnica

ODLAZAK

ispraznilo se mjesto

ostalo je dno

ulubljeno oteščalo zamašćeno prigniježđeno

suhe trijeske vlasi kosti kora sluz

sad čekam vihor čopore životinja najezde mrava skakavaca guštera ophode isposnika kosce zvončare djevojke u bijelom

pa da izniknu vriježe izraste šikara procvate trnina crveni vrijes

grmlje

brazde

šiljci

strnište

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page