top of page
  • ZiN Daily

Dobitnici ZiN nagrada!


I, evo nas, deset mjeseci nakon što je raspisan natječaj za ZiN nagrade za književnost, veliko nam je zadovoljsto objaviti imena pobjednika! Žiri u sastavu uredništva ZiN Dailyja: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Ljubomir Grgorinić Rađen odlučili su da nositelji ZiN nagrada za književnost u 2018. godini budu sljedeći autori i autorice:

U kategoriji poezija dobitnica nagrade Pjesničko zvono, nagradnog jednotjednog boravka u svratištu ZVONA i NARI u Ližnjanu te novčane nagrade od 2000kn (uz plaćene troškove puta) jest:

Biljana Milovanović Živak za pjesmu Moj voljeni i sitno pletivo

U kategoriji proza dobitnik nagrade Prozni nar, nagradnog jednotjednog boravka u svratištu ZVONA i NARI u Ližnjanu te novčane nagrade od 2000kn (uz plaćene troškove puta) jest:

Ernad Osmić za priču Discovery

U kategoriji kritika dobitnici nagrade Kritičko i , nagradnog jednotjednog boravka u svratištu ZVONA i NARI u Ližnjanu te novčane nagrade od 2000kn (uz plaćene troškove puta) jesu:

Denis Peričić i Anita Peričić za kritički prikaz pod naslovom Roman koji traži da ga se istraži

Čestitamo pobjednicima! Svečana dodjela ZiN nagrada za književnost održat će se u dvorani knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI u Ližnjanu i to u petak, 4. svibnja 2018. u 18 sati. Kao i svi događaji ZVONA i NARA i ovaj je otvoren za širu javnost - dođite i podržite naše pisce!

Čestitamo, također, svim sudionicima natječaja! Pravo obilje kvalitetnih radova, proze i poezije, možete nastaviti čitati na stranicama ZiN Dailyja već i stoga što ćemo i dalje objavljivati izabrane radove pristigle na natječaj. Slijedi obrazloženje žirija za dodijeljene nagrade:

Stihovi Biljane Milovanović Živak niču iz tradicije ljubavne lirike, oslanjaju se na klasične motive (tu su Penelopa, Odisej i prosci), upleteni su u postmodernističko razračunavanje tekstualne stvarnosti i vantekstualne nestvarnosti pri tom zapravo donoseći ono iskonsko što tražimo u dobroj poeziji - naime, da nas takne u srce i da govori, zanosi suvremenim jezikom. Jezikom koji će nas uvjeriti kako se o ljubavi nikada ne možemo umoriti pjevati, kako ljubav baš kao i poezija nikada ne zastarijeva i kako, pa da, uvijek pobjeđuje. Pri tom ironija, cinizam, pastiš, citatnost i druga teorijska skalamerija uopće ne smetaju, dapače, potvrđuju dinamičnost vječnih, toplih, najsnažnijih emocija zapretenih u riječ, u spoznaju, u spas.

Ernad Osmić finalist je ZiN nagrada za književnost i u kategoriji proze i poezije, a odnio je pobjedu za najbolju priču naslovljenu "Discovery". Dinamična naracija, uvjerljivi dijalozi, odlično izabrani pravi pripovjedni trenutak - likove, naime, pratimo ispred rađaonice dok čekaju da na ovaj svijet pristigne novi život, daju priči Ernada Osmića prepoznatljivu svježinu i spontanost. To je priča "ispala iz rukava", kratka, životna u kojoj su mudrovanja dva glavna lika o smislu života smekšana daškom nenametljiva humora. Tužan, smiješni život, ali život koji se slavi!

Autorski dvojac, Denis Peričić i Anita Peričić u svojem kritičkom prikazu romana "Policijski sat" Luke Bekavca nude novo čitanje ovog eksperimentalnog romana nukajući čitatelje da u svojim traženjima za izazovnim štivom idu u pravcu istraživanja i neprihvaćanja dominantnih estetskih vizura i vrijednosti. Kritički prikaz koji potpisuju ovi vrsni dramaturzi i pjesnici svjedoči o snažnoj potrebi pisaca da razmišljaju i tekstualno odgovaraju na tekstove svojih kolega. Pisac koji je ujedno i prije svega, čitatelj, a zatim i kritičar i promotor rada svojih kolega, izazivajući sredinu u kojoj djeluje da pogleda na književne rubove gdje sve vrvi životom (treba, naime, samo podignuti tepih), takav pisac ispunjava u potpunosti svoje poslanje kulturnog djelatnika šire društvene odgovornosti. Ako je tih pisaca dvoje pa svojim dvostrukim potpisom upotpunjuju mnoštvo potpisa iz drugih iščitavanja baznog teksta, tim bolje, raskošnije, zanimljivije.

Hvala pobjednicima i svim sudionicima natječaja na trudu. Zahvaljujući svima vama ZiN Daily ide dalje, otvoren za suradnju i realizaciju novih ideja.

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page