top of page
  • ZiN Daily

Lidija Deduš na FreeZURI


Pjesnikinja Lidija Deduš održala je predavanje u sklopu projekta FreeZURA u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak, 11. travnja 2019. Polaznicima radionice pisanja i nakladništva te svima ostalima koji su je došli poslušati, Lidija je govorila o pjesničkom umijeću kao potrebi da se pobjegne iz naših dnevnih čamotinja, ali i kao sredstvu da njome uzdrmaju temelji društvenih nepravdi. Lidija je na zadovoljstvo okupljenih čitala stihove iz svoje zbirke „Apatridi i ostale čudne ličnosti“ koju je objavila pri beogradskoj nakladničkoj kući Treći trg 2018. kao pobjednica natječaja za najbolji rukopis prve neobjavljene zbirke pjesama.

Dan poslije, Lidija nas je posjetila u knjižnici i književnom svratištu ZVONA i NARI.

Lidija u svojoj biografiji ističe: "Rođena 1977. godine. Pjesme su joj objavljene u časopisima Tema, Libra libera, Fantom slobode, Agon, Strane, Kritična masa, Ajfelov most, Afirmator, Knjigomat. 2016. godine ušla je u finale natječaja Vranac podgoričke knjižare Karver za kratku priču. 2017. godine bila je finalistica natječaja za nagradu Post scriptum – književnost na društvenim mrežama. Zbirku „Apatridi i ostale čudne ličnosti“ objavila je pri beogradskoj nakladničkoj kući Treći trg 2018. kao pobjednica natječaja za najbolji rukopis prve neobjavljene zbirke pjesama.Uvrštena u antologiju Ovo nije dom (pesnikinje u migraciji). Pjesme su joj prevedene na engleski i objavljene u časopisu Europe Now, sveučilišta Columbia iz New Yorka. Živi u Varaždinu."

O svojoj poetici Lidija kaže: "Moja je narativna poetika koja se bavi svakodnevnim problemima pojedinca, unutarnjim previranjima i autoričinim preispitivanjima okoline i odnosa sa svijetom u kojem živi, s elementima humora i ironije."

FreeZURA - Slobodna zajednica umjetnika u razvoju. Riječ je o kreativnom i inovativnom projektu u Puli kojeg organiziraju Savez udruga Rojc, udruga Kontakt, Gradska radionica i ZVONA i NARI. U projektu će aktivno sudjelovati mladi od 15 do 25 godina. Ciljevi projekta su razvoj specifičnih kreativnih praksi mladih i kreiranje sustava podrške kako bi se osnažile praktične i socijalne kompetencije te postigla veća društvena uključenost. Ciljevi će se ostvariti besplatnim edukacijskim radionicama i mobilnom aplikacijom što će potaknuti sudjelovanje mladih u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Aktivnosti se provode u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji.

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page