top of page
  • ZiN Daily

Vlatka Planina: Prema Unutra


Rasti


Posadila sam u kupaonici

Dvije umjetne biljke

One prave ne vole biti tako

Daleko od neba

Vani se već danima nećka

Kiša

Biljke u kupaonici o tome

Ne znaju baš ništa

One imaju svoj mali

Ukalupljeni svijet

I nemaju kamo rasti

I nemaju kako rasti

(A kad bi i

Mogle rasti

Bilo bi to samo

Prema unutra

Kao pjesnici nekako)Književnica Vlatka Planina objavila je novu zbirku poezije Hortikultura. Ova zbirka predstavlja njezino sedmo poetsko, a sveukupno dvanaesto književno djelo, te broji četrdeset pjesama podijeljenih u dva ciklusa.

Prvi ciklus okuplja trideset i sedam pjesmama koje se stilski i sadržajno nadovezuju na njezine prethodne zbirke, dok je drugi ciklus svojevrsni novitet, brojeći tek tri posljednje pjesme, od kojih je svaka drukčija i svaka predstavlja poetski svijet za sebe.

No ono čemu Vlatka Planina i u ovoj zbirci ostaje vjerna su jednostavan, no nikako trivijalan, stilski izraz, živa i raznobojna poetska poigravanja, te hipersenzibilistički doživljaj svijeta, koji poziva na uranjanje i u vlastitu emotivnu nutrinu.

Glavni motiv zbirke ostaje, kao i u prethodnima, ljubav, no primijetiti je kako se autorica sve više osvrće i na "običnu" svakodnevicu, i dalje s jednakom vještinom i pomnom razradom motiva i tematskih slika.

Iskorak iz čiste ljubavne tematike, te stilski i formativni odmak u pjesmama drugog ciklusa zbirke, kao da navješćuje autoričin poetski rast i sazrijevanje, te nam daje obećanje da se u poeziji Vlatke Planine imamo još mnogočemu radovati.

Naklada BoškovićVlatka Planina rođena je 1984. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala anglistiku i komparativnu književnost. Piše poeziju, te prozu za mlade i odrasle. Dobitnica je nagrade Artefakt 2017. godine za najbolji dječji roman. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.Više:

 

Recent Posts

See All

Comments


ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page