top of page
  • ZiN Daily

ZiN nagrade: Finalisti!!!


Dragi prijatelji i kolege,

s velikim zadovoljstvom i radošću objavljujemo imena finalista ZiN nagrada za književnost, natječaja našeg časopisa, ZiN Dailyja, koji je bio otvoren od 17. svibnja 2017. godine do 18. veljače 2018. godine.

Iznimno smo zahvalni svim kandidatima - u navedenom periodu javilo nam se preko tri stotine autora, mahom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i iz drugih zemalja gdje žive pjesnici i pisci koji koriste barem jedan od jezika na kojima se možemo (spo)razumjeti bez prijevoda. Do sada smo na stranicama ZiN Dailyja objavili preko tri stotine pjesama, priča i kritika kojima se mogu nadahnjivati naši čitatelji. Neizmjerno nas raduje da usprkos mnogim izazovima te raskinutim knjižno-nakladničkim kanalima, književna riječ i dalje putuje i prenosi se među prvim susjedima. Velik je potencijal za razvoj snažne književne zajednice na ovim našim prostorima na kojima svim ekonomskim i političkim pritiscima tzv. posttranzicijskog društva usprkos postoji jaka koncentracija ideja, pa i idealizma, stvaralačkog promišljanja usmjerenog ka promjeni, ka izlasku iz skučenosti, iz nacionalističkih kaveza neosjetljivosti i nesolidarnosti u koje smo se tako efektno potrpali.

Činjenica da ovdje ističemo određene autore i njihove radove ni najmanje ne umanjuje veliki doprinos svake pojedinačne spisateljice ili pjesnikinje, pisca ili pjesnika koji je s nama, ali i s publikom ZiN Dailyja izabrao podijeliti svoj rad. Mišljenja smo da uspješan rad svakog od nas oplođuje trud svih nas, stoga želimo da nagrade, kojih je premalo i koje su prerijetke, doista stoje i u ime onih koji u datom trenutku nisu poimence nabrojani.

U narednim danima planiramo nastaviti objavljivati radove za koje smatramo da zaslužuju čitateljsku pažnju. Molimo autore, ukoliko s istim radovima žele konkurirati na drugim natječajima da nas na to pravovremeno upozore. Kao i do sada, ZiN Daily ostaje otvoren za suradnju svim autorima. Nastojat ćemo predstaviti rad što većeg broja pisaca i pjesnika te im ponuditi svoju pomoć i mišljenje jer istinski vjerujemo da je tkanje riječi koje međusobno stvaramo spasonosna mreža ispod ovog našeg svijeta koji, čini se, ima tendenciju ponekad se zaletjeti u bezdan.

Kao finaliste natječaja uredništvo časopisa u sastavu: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Ljubomir Grgorinić Rađen izabrali su sljedeće radove:

- u kategoriji poezija koji se natječu za Pjesničko zvono jesu:

Branimir Dropuljić - Kameleon

Tomislav Domović - Postajem mudriji

Monika Herceg - Plodnost

Ana Jakovljević - Otišla sam stanicu dalje

Enesa Mahmić - Održivi povratak

Biljana Milovanović Živak - Moj voljeni i sitno pletivo

Ernad Osmić - Domovina

Daniel Radočaj - Sredina

Vera Vujović - Izmišljaj

- u kategoriji proza koji se natječu za Prozni nar jesu:

Aljoša Ljubojević - Vulan

Miljan Milanović - Plišani ježevi ne bodu

Ervin Mujabašić - Poljupci

Ante Nenadić - Stina

Ernad Osmić - Discovery

Vladimir Papić - Korektor za Ajanu

Andrija Škare - Jednina i množina

Vukašin Štreker - Roki Balboa je bio moj drug

Vinko Vrbanić - Beograd

- u kategoriji kritika koji se natječu za Kritičko i jesu:

Marija Dejanović - Pratišina Alena Brleka

Denis Peričić i Anita Peričić - Roman koji traži da ga se istraži

Imena pobjednika objavit ćemo 2.4.2018. Napominjemo da ćemo i dalje nastaviti objavljivati radove pristigle na natječaj. Uredništvo se srdačno zahvaljuje svim sudionicima natječaja: "Uživali smo čitati pristigle radove!" Svečana dodjela nagrada dobitnicima održat će se u petak, 4. svibnja 2018. u 18 sati u Knjižnici i književnom svratištu ZVONA i NARI. Tada će se pobjednicima uručiti skulpture Pjesničkog zvona, Proznog nara i Kritičkog i kao zaštitnih znakova ZVONA i NARA. Ujedno, prva nagrada u svakoj kategoriji dobitnicima donosi dvije tisuće kuna (uz pokrivene putne troškove za posjet književnom svratištu ZVONA i NARI u Ližnjanu) kao i nagradni jednotjedni boravak u našoj rezidenciji početkom svibnja odnosno za vrijeme održavanja programa svečane dodjele nagrada.

 

Recent Posts

See All

ZiN Daily is published by ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

Vrčevan 32, 52204 Ližnjan, Istria, Croatia

OIB 73342230946

ISSN 2459-9379

 

Copyright © 2017-2021, ZVONA i NARI, Cultural Production Cooperative

The rights to all content presented at www.zvonainari.hr belong to its respective authors.

Any further reproduction or dissemination of this content is prohibited without a written consent from its authors. 
All Rights Reserved.

The image of Quasimodo is by French artist Louis Steinheil, which appeared in  the 1844 edition of Victor Hugo's "Notre-Dame de Paris" published by Perrotin of Paris.

ZVONA i NARI

are supported by:

bottom of page